“Olen syrjäytynyt yhteiskunnasta" – korona-aika on vienyt näiltä ihmisiltä perusoikeuden kommunikointiin

Korona

Kommunikointi on ihmisen perusoikeus, mutta tästä oikeudesta on tingitty huolestuttavalla tavalla korona-aikana, käy ilmi Kehitysvammaliiton kommunikaatiokeskus Tikoteekin tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan puhevammaisista henkilöistä peräti 68 prosenttia koki, että mahdollisuudet kommunikointiin vähenivät koronasta johtuvien rajoitusten ja toimenpiteiden seurauksena.

Kommunikointia ei ollut, koska tapaamisia omaisten, läheisten ja ystävien kanssa ei sallittu. Puhevammaisten tulkit eivät päässeet tulkkaamaan henkilöitä. 

Myös maskien käyttö vaikeuttaa puhevammaisten ihmisten puheen ymmärtämistä, kun ilmeet ja suun liikkeet eivät ole tukemassa. Osalla maski vaikeuttaa oman puheen tuottamista.

Osa puhevammaisista vietti kevään yksin suljettuna ulos kaikesta vuorovaikutuksesta.

– Kommunikointini on hyvin aikaa vievää ja vain harvat osaavat kommunikoida kanssani, myös avustajista. Olen syrjäytynyt yhteiskunnasta, kuvailee yksi vastaajista.

Vastaajista peräti 80 prosenttia on kokenut itsensä viime aikoina yksinäiseksi, 33 prosenttia masentuneeksi ja 27 prosenttia ahdistuneeksi.

Puhevamma-alan järjestöt vaativatkin yhteisessä kannanotossaan, että kommunikointi on perusoikeus, joka on turvattava ajasta, paikasta ja kumppanista riippumatta. Vuorovaikutus on ihmisyyden ydintä. 

Järjestöt huomauttavat, että Suomessa on noin 65 000 ihmistä, joilla on eriasteisia puhe- ja kommunikointivaikeuksia. Heistä 30 000 tarvitsee apuvälineitä kommunikointinsa tueksi. 

Kannanotossa ovat mukana Kehitysvammaliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, FDUV, Autismiliitto, Vammaisperheyhdistys Jaatinen, Suomen CP-liitto ja Aivoliitto.