Ohisalo vaatii Ylellä ilmastotoimia maataloudelta – "Suomi voi olla kokoaan isompi ilmastokysymyksissä"

Ilmastonmuutos

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaatii Ylellä, että hallitus tekee loput tarvittavat ilmastopäätökset syksyn budjettiriihessä. Hän leikkaisi päästöjä maataloudesta ja olisi valmis asettamaan Suomelle jopa nykyistä tiukemman hiilineutraaliustavoitteen.

– Moni sektori on tehnyt jo paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Moni yksityishenkilö on tehnyt paljon, mutta maatalous on sellainen sektori, jossa ei ole vielä pystytty vähentämään viime vuosina.

Esimerkkinä maatalouden päästövähennyksiksi Ohisalo mainitsee työkoneiden ja turvepeltojen päästöjen vähentämisen sekä hiiliviljelyn edistämisen.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC alleviivaa ilmastonmuutoksen torjunnan kiireellisyyttä. Ilmastoraportin mukaan ilman päästövähennyksiä maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttäminen 1,5:een tai edes kahteen asteeseen ei ole mahdollista.

Kokoomus ja vihreät kannattavat 1,5 asteen tavoitetta. Kokoomuksen varaphuheenjohtaja Antti Häkkänen kommentoi myös asiaa A-studiossa eilen. Hänen mukaansa ilmastonmuutos ratkaistaan kansainvälisesti maiden kesken.

Ohisalo ja Häkkänen ovat yhtä mieltä, että Suomi voi vaikuttaa ilmastomuutoksen torjuntaan yritysten kautta. Häkkänen nostaa esimerkiksi suomalaisten yritysten ulkomaille viemät tuotteet, joilla voidaan hillitä päästöjä.

– Suomi voi olla kokoaan suurempi ilmastokysymyksissä, Ohisalo kiteyttää.