Nuorisojärjestö huolestui alle 30-vuotiaiden vähäisestä määrästä aluevaltuutettujen joukossa – "On demokratian epäonnistuminen, jos nuorten määrä jää matalaksi"

Aluevaalit

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi pitää aluevaltuustoihin valittujen nuorten määrää hälyttävän pienenä. Järjestö kertoo tiedotteessaan, että aluevaalien tarkastuslaskennan mukaan 18–29-vuotiaista ehdokkaista aluevaltuustoihin valittiin 67 henkilöä. Osuusn on 4,7 prosenttia valittujen määrästä.

Vahvimmin edustettuna aluevaltuustoissa tulevat Allianssin mukaan olemaan 40–49-vuotiaat, joita on tulevista valtuutetuista 25,6 prosenttia.

Puolueista eniten alle 30-vuotiaita valittiin vihreiden listalta. Puolue sai läpi koko maassa 16 nuorta valtuutettua, mikä tarkoittaa 18 prosenttia kaikista vihreiden aluevaltuutetuista.

Kristillisdemokraattien listoilta läpi ei mennyt yhtään alle 30-vuotiasta valtuutettua.

– On demokratian epäonnistuminen, jos nuorten ehdokkaiden osuus ja sitä kautta valittavien nuorten määrä jää matalaksi. Puolueilla on erityisen tärkeä rooli siinä, että nuorten demokraattinen osallistuminen vahvistuu ja nuorten näkökulmat tulevat kuulluksi päätöksenteossa, Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas painottaa tiedotteella.

Järjestö toivoo puolueilta enemmän tukea nuorille ehdolle asettumiseen. Allianssi ehdottaa myös puolueiden jäsenmaksun poistamista alle 30-vuotiailta.

Myös kampanjoinnin turvallisuuteen ja vihapuheen kitkemiseen on järjestön mukaan panostettava, jotta nuoret kokevat ehdolle asettumisen turvalliseksi.

– Vaikka nuorten ei tarvitse äänestää nuoria ehdokkaita, nuorten läpimeno vaatii myös nuorten ääniä. Sekä ehdokkaiden että ihan kaikkien nuorten osallisuutta voidaan lisätä viemällä äänestyspaikat lähemmäs nuoria: esimerkiksi oppilaitoksiin ja nuorisotiloille. Tähän tulee kiinnittää huomiota jo seuraavissa eduskuntavaaleissa, Uusikangas sanoo.

Järjestö korostaa, että nuorten saaminen mukaan poliittiseen päätöksentekoon on myös puolueiden etu, sillä demokraattisiin prosesseihin kiinnittyneet nuoret osallistuvat päätöksentekoon todennäköisemmin myös tulevaisuudessa.