Normien purku etenee – kultavaskoolit heiluvat jatkossakin

Normien purku

Keskustan eduskuntaryhmän säädösten sujuvoittamiseen paneutuneet työryhmät ovat esittäneet viime syksyn ja tämän kevään aikana jo yli 200 esitystä normien purkuun liittyen.

Yksi keskustalaisten ilonaihe on hallituksen esitys, jossa kaivoslain kullanhuuhdontaa koskevia pykäliä muutetaan siten, että pienimuotoinen kullanhuuhdonta helpottuu.

– Normien purku ja säädösten sujuvoittaminen on lähtenyt ripeästi ja laajalla rintamalla käyntiin hallituksen toimesta kaikissa ministeriöissä. Tällainen yritystoiminnan edistäminen on oiva esimerkki tästä, lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä kiittelee.

Pykäliä muutetaan niin, että kullanhuuhdonta-alue kasvaa viidestä seitsemään hehtaariin.

– Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että kullanhuuhdontaa saa jatkossakin harjoittaa ja siihen voidaan tehdä investointipäätöksiä pidemmällä aikatähtäimellä, Kärnä selventää.

Kullanhuuhdontaluvan voimassaoloaikaa jatketaan sitten, että lupa myönnetään jatkossa kymmeneksi vuodeksi kerrallaan. Aikaisemmin kullanhuuhdontalupa on pitänyt hakea kolmen vuoden välein.

Kärnän mukaan kullanhuuhdonta rinnastetaan harmittavan usein laajamittaiseen kaivostoimintaan.

– Hallituksen esityksellä varmistetaan nyt kuitenkin, että kultavaskoolit heiluvat jatkossakin pienimuotoisen yrittäjätoiminnan tarjoamana, Kärnä kertaa.

Jatkossa kullanhuuhdonta voidaan myös kaivosviranomainen päätöksellä aloittaa tai sitä voidaan jatkaa, vaikka toiminnasta olisi tehty valitus.