Norjalainen järjestö veikkaa rauhanpalkintoa Suomen johtamalle Arktiselle neuvostolle

Nobel-palkinnot

Norjalaisjärjestö rauhanneuvoston ykkössuosikki tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on Arktinen neuvosto. Suomi toimii parhaillaan neuvoston puheenjohtajana.

Useiden norjalaisjärjestöjen kattojärjestönä toimiva rauhanneuvosto ennusti viime vuonna oikein, kun se piti vahvimpana ehdokkaana palkinnon saajaksi ydinaseiden kieltämistä tavoittelevaa kansainvälistä Ican-kampanjaa.

Norjalaisjärjestön mukaan Arktinen neuvosto on tärkeä paikka jännityksen lieventämiselle idän ja lännen välillä sekä suurvaltojen vuoropuhelun jatkumiselle.

Norjan Nobel-komitea julkistaa rauhanpalkinnon saajan huomenna.

Arktinen neuvosto on kahdeksan arktisen maan – mukaan lukien Yhdysvaltain ja Venäjän – muodostama hallitustenvälinen foorumi, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua arktisella alueella. Arktiset alkuperäiskansajärjestöt ovat neuvoston pysyviä edustajia.

Suomi on neuvoston puheenjohtajamaa 2017–2019. Presidentti Sauli Niinistö kertoi elokuussa, että Suomen suunnitelmissa on järjestää arktisen alueen valtionpäämiesten huippukokous ensi vuoden alkupuolella.