Naton ex-komentaja Venäjän "kuristusotteesta": Yhteenoton riski on nyt todellinen
Venäjän toimet Mustallamerellä voivat johtaa suoraan yhteentörmäykseen puolustusliitto Naton kanssa, varoittaa Naton entinen komentaja James Stavridis.
Entinen Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen ja Naton joukkojen komentaja kritisoi etenkin sitä, että Venäjä on pysäyttänyt aluksia kansainvälisillä vesillä. Esimeriksi viime sunnuntaina venäläissotilaat pysäyttivät kuivatarvikkeita kuljettaneen turkkilaisen rahtilaivan Şükrü Okanin.
Stavridis näkee, että laivaliikennettä terrorisoimalla Moskova yrittää ottaa taloudellisen ”kuristusotteen” puolustustaistelua käyvästä Ukrainasta.
Stravridis sanoo Politicolle, että Venäjän toimet saattavat pakottaa Ukrainan tukijat puuttumaan tilanteeseen, jotta Ukrainan talous ei romahda.
– Venäjän toimet Mustanmeren kansainvälisillä merialueilla luovat todellisen riskin eskalaatiosta Naton ja Venäjän välillä.
Stavridis lisää, etteivät Nato-maat voi hyväksyä sitä, että Venäjä kurjistaa Ukrainaa taloudellisesti laittomalla kauppasaarrolla samaan aikaan, kun maahan pumpataan länsiaseita ja rahaa.
Entinen Nato-komentaja kutsuu Şükrü Okanin tapausta ”käytännössä merirosvoukseksi”. Kaiken lisäksi välikohtaus tapahtui Mustanmeren kaakkoisosassa, lähellä Nato-maa Turkin rannikkoa.
– Jos Venäjä ryhtyy kaappaamaan aluksia tai pelottelemaan ne pois, pidän todennäköisenä, että Nato vastaa luomalla humanitaarisen väylän laivakuljetuksille, Stavridis sanoo.
Amiraali näkee, että Naton ilma- tai merivoimat voisivat turvata kuljetuksia ukrainalaiseen Odessan satamakaupunkiin.
Hän huomauttaa, että pelkästään Natoon kuuluvien Turkin, Romanian ja Bulgarian aktivoituminen merellä asettaisi Venäjän laivaston alakynteen.
Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljasopimuksesta on kiristänyt jännitteitä merkittävästi.
Kauppalaiva Şükrü Okanin tulittaminen ja pysäyttäminen lisäsi entisestään laivanomistajien, vakuutusyhtiöiden ja kauppiaiden huolta Mustanmeren pääreitin aiheuttamista riskeistä.
Heinäkuussa 2022 Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK solmivat sopimuksen, joka mahdollisti sodan syttymisen takia pysähtyneen viljanviennin. Sopimus oli määräaikainen, mutta sen voimassaoloa jatkettiin aina viime heinäkuuhun asti.
Sopimus takasi, että viljaa vievät alukset saivat kulkea turvallisesti Ukrainan satamista sodasta huolimatta.
Venäjä ilmoitti 17. heinäkuuta, että se alkaa jälleen noudattaa sopimusta vain, jos länsi taipuu sen vaatimuksiin.
Venäjä on muun muassa vaatinut, että sen maatalouspankki Rosselhozbank liitettäisiin takaisin kansainväliseen SWIFT-maksujärjestelmään.