Näkökulma: Ylen gallup on keskustalle kova tärsky – puolueen kilpi kaipaa pikaista kiillotusta

Keskusta voitti viime eduskuntavaalit korostamalla sovittelua ja yhteistyötä, toimittaja Santeri Lampi kirjoittaa.
Eduskuntavaalit

Keskustan kannatus kyntää syvällä suossa, kun eduskuntavaaleihin on enää noin viisi viikkoa armonaikaa.

Ylen torstaina julkaisemassa gallupissa puoluetta kannattaa 14,1 prosenttia vastanneista. Se tarkoittaa puolentoista prosenttiyksikön niiausta sitten viime mittauksen.

Näillä luvuilla vihreät (13,7 %) ja perussuomalaiset (13,3 %) muodostavat keskustan kolmostilalle uhkan, jota ei kannata aliarvioida.

Turvallisessa gallupjohdossa (21,3 %) myhäilevillä demareilla on edelleen vahvin kiinnitys pääministerin salkkuun.

Tämä siitäkin huolimatta, että Taloustutkimuksen mukaan SDP:n heikoimmat tulokset saatiin juuri puheenjohtaja Antti Rinteen palattua sairauslomalta.

Keskustan vaatimaton vaalikunto hämmästyttää gallupista toiseen.

Pääministeri, puoluejohtaja Juha Sipilän (kesk.) kipparoima hallitus on rikkonut kirkkaasti asettamansa 72 prosentin työllisyystavoitteen, ja työttömien määrä on laskenut 117 000 hengellä. Velkaantuminen on saatu kuriin.

Silti taloussaavutusten ahkera toitottaminen ei ole vankistanut keskustan kannatusta.

Kun puolue on astunut valtionhoitajan saappaisiin, sen perusluonne on päässyt hämärtymään kansalaisten silmissä.

Kun keskusta riiteli ay-liikkeen ja opposition kanssa, sitä ei ollut tunnistaa.

Moni ei enää erotakaan keskustan linjaa epäsuositun hallituksen linjasta – tai talousoikeistolaisesta kokoomuksen politiikasta.

Koska keskusta ei nykymenolla onnistu puhuttelemaan kansaa, kurssia olisi paikallaan korjata – vielä juuri ja juuri ehtisi.

SDP:n kannatuskaula viittaa siihen, että puolueen profiili on tarpeeksi selkeä.

Puheenjohtaja Rinne on luvannut perua aktiivimallin kaltaisia hallituksen päätöksiä. Eläkeläisäänestäjiä demaripomo on puolestaan houkutellut kuuluisalla ”vappusatasellaan”.

Siitä ei liene epäilyksiä, etteikö SDP kuuntelisi myös hallituksessa istuessaan palkansaajajärjestöjä herkällä korvalla.

Myös kokoomuksen uskollisen kannatuksen ydin on kova, vaikka puolue on kompastellut hämmentävällä tavalla viime kuukausina.

Kokoomuksen valahtaminen 16,2 prosenttiin johtunee vanhustenhoitoskandaalista, sekoilusta hoitajamitoituksessa ja soten valinnanvapauden ongelmista.

Pontevaa yrittäjähenkeä huokuvalle markkinahenkiselle vaihtoehdolle lienee silti tilausta.

Uskollisista kannattajistaan tunnetussa kokoomuksessa ollaan varmasti huojentuneita siitä, että gallupin tehneen Taloustutkimuksen mukaan puolueen kannatus vahvistui mittausjakson lopulla.

Keskustan niskaan hengittävien vihreiden ykkösteema on koulutuspolitiikan ohella ilmastonmuutoksen torjuminen, ja perussuomalaiset ratsastavat siekailematta maahanmuuton tiukentamisella.

Keskustalta kristallinkirkas visio taitaa edelleen uupua, vaikka puolue on julkaissut rutkasti vaalitavoitteita viime aikoina.

Puolueen kannatuskato on ilmeisesti lyönyt ällikällä myös puolueen johtohahmot, jotka ovat ulostuloissaan soittaneet hälytyskelloja ja kyselleet syitä luottamuspulaan.

Pääministeri Sipilä lykkäsi vaalivaihteen silmään pamfletissaan, jossa hän varoitti sinipunahallituksen turmiollisuudesta.

Lisäksi Sipilä väänsi kättä metsähakkuista ”punavihreän puolen” kanssa ja sai vihreiden Ville Niinistön kimppuunsa.

Koska keskusta ei nykymenolla onnistu puhuttelemaan kansaa, kurssia olisi paikallaan korjata – vielä juuri ja juuri ehtisi.

Muiden leimaaminen, edes rivien välistä, kiittämättömiksi tai ymmärtämättömiksi antaa puolueesta helposti ylimielisen kuvan.

Keskustalaisuudessa suuria kansanjoukkoja viehättänee edelleen sen maltillinen ja keskusteluun kannustava perusluonne sekä ääripäiden välttely.

Vaalikentillä uurastava apilaväki ei ole omimmillaan, kun ehdottomuuden ja repivyyden retoriikka käy kierroksilla.

On hyvä palauttaa mieleen, että viime eduskuntavaalien voitto irtosi raikkaiden avausten lisäksi sovittelua, yhteistyötä ja kiistojen lievittämistä korostamalla – ei julmistelulla ja jyrähtelyllä.