Näitä tarvitaan kuntavaaleissa ja juhannuksena – Näin neulot kepusukat keskustan uudella logolla

Käsityöt

Keskusta uudisti logonsa viime kesänä. Päivitetyssä logossa apilakuvio on entistä yksinkertaisempi, ja sen väri vaihtui aiemmasta omenanvihreästä takaisin ruohonvihreään.

Suomenmaa julkaisee nyt lukijoiden toiveesta päivitetyn version suositusta kepusukkaohjeestaan. Neulojien iloksi uusi logo on entistäkin helpompi kutoa tai silmukoida.

Aloita heti, niin ehdit vielä kuntavaaleihin! Tai jos et, niin juhannuksenakin luultavasti tarvitaan villasukkia.

Mallisukkiin on käytetty Gjestal Maija -langan värejä 211 (vihreä) ja 202 (valkoinen). Sopivia lankoja ovat myös muut keskivahvat sukkalangat, kuten Novita Nalle, Kaupunkilanka Rotvalli, Nordia Oona, Sandnes Garn Sisu tai Teetee Pallas.

Puikkosuositus on numero 3 tai käsialan mukaan, langan menekki koosta riippuen n. 100 grammaa vihreää ja 50 grammaa valkoista.

OHJE:

Koot 38 (42) 46.

Luo oikean jalan sukkaa varten vihreällä langalla 60(64)68 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta 16(18)20 kerrosta. Vaihda valkoiseen lankaan ja neulo sileää kaikki oikein -neuletta 9(9)9 kerrosta.

Neulo sitten I puikolta 3(4)5 s ja aloita apilalogo mallipiirroksen oikeasta alareunasta. Logon voi tehdä joko silmukoita jäljittelemällä, perinteisenä kirjoneuleena tai niin sanotulla tikapuutekniikalla. Ohjevideo tikapuutekniikkaan löytyy esimerkiksi Novitan nettisivuilta. Jos teet kuvion tavallisena kirjoneuleena, se kannattaa neuloa varren molemmille puolille, jotta vältyt pitkiltä langanjuoksuilta.

Kuvion jälkeen neulo valkoisella langalla sileää neuletta vielä 9(9)9 kerrosta. Viidennellä kerroksella kavenna varresta tasavälein 4 silmukkaa = 56(60)64 s. Vaihda sitten vihreään lankaan, kudo sileää neuletta yksi kerros ja joustinneuletta 14(16)18 kerrosta.

Aloita vahvennettu kantapää neulomalla I puikon silmukat IV puikolle = 28(30)32 s. Jätä loput silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* puikon loppuun. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantalapun korkeus on 28(30)32 krs.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita sitten kantapään kavennukset. Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta aloittaen kunnes vasemmalla on jäljellä 10(11)11 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 8(9)10 s nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8(9)10 s, tee ylivetokavennus. Jatka molemmista reunoista kaventaen niin, että keskisilmukat pysyvät samana eli 10(10)12 s.

Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat 2 puikolle. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12(14)16 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12(14)16 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka kaikilla 68(72)78 silmukalla sileää neuletta ja tee kiilakavennukset. Neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo yksi välikerros  ja toista kavennukset. Lopeta kavennukset, kun kaikilla puikoilla on 14(15)16 s.

Jatka sileää neuletta kunnes pohjan pituus on n. 20(22,5)25 cm tai kunnes pikkuvarvas peittyy. Aloita sitten kärkikavennukset neulomalla I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Toista kavennukset joka toinen kerros kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 6(7)7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele langanpäät.

Neulo vasemman jalan sukka samoin, mutta aloita kuvio nyt kolmannella puikolla.

Ohje on julkaistu alun perin Suomenmaan kuukausilehdessä huhtikuussa 2021. Suomenmaan voit tilata täältä.