Naiset luopuvat yhä kuskin paikasta miehiä useammin – katso syyt, miksi rattiin ei tartuta

Liikenne

Ajokortti on naisille jopa tärkeämpi asia täysi-ikäisyydessä kuin miehille, mutta siitä huolimatta he jättävät usein tarttumatta rattiin, selviää Neste K -liikenneasemaketjun kyselytutkimuksesta.

Jopa neljännes autoa ajamattomista naisista ilmoitti ajamattomuuden syyksi sen, että puoliso hoitaa ajamisen. Miehistä näin vastasi vain kaksi prosenttia.

Naisten autolla ajamattomuuden syissä korostuivat myös jännittäminen ja epävarmuus. Peräti 22 prosenttia naisista vastasi, että jännittää ajamista, koska ei ole ajanut pitkään aikaan ja 13 prosenttia kuvasi, ettei luota omiin ajotaitoihinsa.

Tutkimuksessa naisista 24 prosenttia ilmoitti, ettei aja autoa lainkaan. Miehillä vastaava prosentti on 12.

Helsinkiläinen Noora Jokinen tunnistaa ilmiön, jossa naiset jättäytyvät pois ratista. Jokinen ajoi ajokortin uudelleen nelikymppisenä avioeron jälkeen ja kirjoitti ensimmäisen vuoden kokemuksistaan tietokirjan.

– Haaveilin pitkään kotimaan automatkoista – poikkeamisista sivuteille ja retkistä kansallispuistoihin. Ajokortti oli kuitenkin vanhentunut ja auto puuttui, joten tyydyin matkustajan rooliin. Vasta avioeron jälkeen päätin, että nyt on aika muuttua arkajalasta taskuparkkien kuningattareksi, Jokinen kertoo tiedotteessa.

Neste K haluaa rohkaista naisia rattiin tämän vuoden Nainen ratissa -kampanjallaan.

– Kuten tutkimuskin kertoo, ajokortti edustaa pelkän arjen sujuvuuden lisäksi niin paljon muutakin. Jokainen meistä voi varmasti samaistua siihen vapauden tunteeseen, jonka ratin takana voi tavoittaa, markkinointipäällikkö Tytti Stranding sanoo.