Miten pitää muurikkapannu kunnossa? – Marttojen asiantuntija: Valurauta ruostuu hyvin herkästi
Kesäkeittiöissä monen suosikkiväline on muurikkapannu. Valurauta varaa hyvin lämpöä pitäen paistolämpötilan tasaisena, ja sen saa myös erittäin kuumaksi. Tällöin ruoan pinnan saa rapeaksi ja vaikkapa lettuihin saa pitsistä reunaa.
Marttaliiton ruoan ja kodinhoidon johtava asiantuntija Niina Silander kertoo Suomenmaalle, että muurikan hoitoon pätevät samat periaatteet kuin muidenkin valurautaisten ruoanvalmistusvälineiden hoitoon.
– Valurauta ruostuu hyvin herkästi, ja sen kanssa pitää olla tarkkana. En suosittelisi säilyttämään ulkona edes missään suojassa, muurikkapannu kannattaa säilyttää sisällä. Jo ilman kosteus voi saada sen ruostumaan.
Silander toteaa, että valurautaan ei suositella käsitiski- tai muita puhdistusaineita. Paiston jälkeen sen voi puhdistaa ihan vain kuumalla vedellä tai pyyhkiä kuivaksi talouspaperilla.
Jo pelkkä pyyhkiminen on hyvä tapa puhdistaa muurikka, mutta jos siinä on paistettu mausteita tai muuta, mistä voi jäädä makua seuraavaan ruokaan, kannattaa käyttää kuumaa vettä.
Muurinpohjapannu pitää saada aina kuivaksi. Siitä voi irrota myös väriä, minkä takia talouspaperilla kuivaaminen on järkevää. Kuumentaminen vielä niin, että puhdistusvesi haihtuu, on hyvä tapa sekin.
Valurautaa ei saa laittaa tiskikoneeseen, Silander muistuttaa. Muurikkapannu ei sinne toki mahtuisikaan, mutta tämä on hyvä muistaa muiden valurautatuotteiden kohdalla.
Valuraudalle suositellaan kerran vuodessa rasvapolttoa. Silander toteaa, että tämä ei ole varsinainen puhdistustapa vaan valuraudan huoltoa.
– Käytöstä riippuen vuosittain tai puolivuosittain kannattaa tehdä se huoltotoimenpiteenä.
– Kyse on pinnoitteen huollosta. Pinta valellaan hyvin ohuella kerroksella rasvaa, osa käyttää silavaa, mutta myös esimerkiksi rypsiöljy soveltuu polttoon oikein hyvin, sitten sitä kuumennetaan, kunnes rasva alkaa savuta. Sitten odotetaan savuamisen lakkaamista. Tällainen muodostaa todella kovan, kiiltävän tumman pinnan, joka pitää pannun tarttumattomana.