“Mitä ihmettä te teette?" – Entisen oligarkin mielestä länsi on sortunut massiiviseen virheeseen

Talouspakotteet

Euroopan unioni on tehnyt massiivisen virheen Venäjän energiapakotteiden kanssa, sanoo entinen oligarkki Mihail Hodorkovski Politico-lehdessä.

– Tällä hetkellä energiapakotteet vahingoittavat Eurooppaa, eivät Venäjää. Minun näkökulmani on ollut ja pysyy samana: mitä ihmettä te teette?

Hodorkovskin mukaan länsi on menettänyt pakotteiden vuoksi rahaa ja samalla talous sakkaa. EU alensi huhtikuussa kasvuennusteitaan noin prosentilla.

Hän jatkaa, että EU on porannut omaan talouteensa reiän, jolloin se ei pysty käyttämään rahaa erittäin tärkeään tehtävään: aseelliseen apuun Ukrainalle.

– Jos Ukraina olisi saanut vähintään 50 miljardin dollarin arvosta aseita 10 miljardin sijaan, tilanne olisi nyt täysin erilainen – ilman energiapakotteita.

Energiapakotteiden tarkoitus on tyrehdyttää Venäjän vientitulot EU-maista, näivettää maan sotakassa ja painostaa maan johtajia lopettamaan Ukrainan sota.

Maanpaossa elävä entinen oligarkki sanoo, että EU:n olisi pitänyt harkita kokonaan toisenlaista lähestymistapaa, kuten energiatariffien määräämistä suorien kieltojen sijaan.

Hodorkovski analysoi Politico-lehdessä, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa voi aloittaa neuvottelut vasta sen jälkeen, kun hän tuntee olevansa heikommassa asemassa.

– Ongelma on, että nykyiset länsimaiset poliitikot eivät ole koskaan käyneet keskusteluja gangsterin kanssa, hän sanoo Putiniin viitaten.

Öljyjätti Jukosin entinen johtaja Hodorkovski istui kymmenen vuotta vankilassa veronkierrosta sen jälkeen, kun hänestä tuli Kremlin suorasanainen kriitikko. Vapautumisensa jälkeen vuodesta 2013 Hodorkovski on kampanjoinut demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseksi Venäjällä.