Mitä autosi renkaille kuuluu? Katso asiantuntijan rengasvinkit, joilla et jää tien sivuun

Autoilu

Renkaiden vaurioita pystyy ehkäisemään oikeilla valinnoilla. Vianor antaa tiedotteessaan asiantuntijavinkit siitä, mitä renkaiden suhteen kannattaa ottaa huomioon.

– Tärkeintä on ajaa oikeilla rengaspaineilla. Liian alhaiset paineet saavat renkaat kulumaan nopeammin ja rikkoutumaan helpommin. Rengaspaineet pitäisi tarkistaa kerran kuussa sekä silloin, kun autossa on tavallista raskaampi kuorma, sanoo Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Renkaat kannattaa ajoittain tarkistaa silmämääräisesti ja varmistaa, että ne ovat kuluneet tasaisesti. Samalla kannattaa poistaa renkaan pääurista isommat kivet, jotta ne eivät poraudu ajan myötä syvemmälle renkaaseen.

Epänormaali kuluminen voi olla merkki siitä, että ohjauskulmissa tai iskunvaimentimissa on häikkää. Myös väärän kuormitusluokan renkaat kuluvat käytössä normaalia nopeammin.

Uusia renkaita hankkiessa kannattaakin kiinnittää huomiota oikeaan kuormitusluokkaan ja renkaiden kestävyysominaisuuksiin.

Jos rengasrikko iskee, vaurion koko ja mahdollinen paikkauspullon käyttö vaikuttavat siihen, onko rengas korjattavissa.

– Jos reikä on renkaan kulutuspinnassa ja läpimitaltaan enintään kuusi millimetriä, se voidaan useimmiten paikata turvallisesti, sanoo Laitinen.

Suuremmat tai paikkauspullolla korjatut vauriot tekevät yleensä renkaasta entisen. Paikkausaineen käyttö itsessään ei tee renkaasta korjauskelvotonta, mutta renkaassa oleva reikä voi suurentua rengasrikkopaikalta korjaamolle ajaessa.

Rengasrikkotilanteessa on tärkeää osata toimia oikein sekä oman että muiden turvallisuuden vuoksi, tiedotteessa muistutetaan.

– Jos rengas puhkeaa kovassa nopeudessa, auto alkaa yleensä puoltaa. Siksi ensimmäisenä täytyy keskittyä pitämään ohjaus suorassa, kunnes turvallinen pysähdyspaikka löytyy, Laitinen muistuttaa.

Huomioi takanasi ajavat näyttämällä ajoissa vilkkua tai väläyttämällä jarruvaloa. Jos joudut pysähtymään paikkaan, jossa auto voi aiheuttaa vaaraa muille tiellä liikkujille, hätävilkut kannattaa ottaa käyttöön. Pue päällesi heijastinliivi ennen autosta poistumista ja käy jättämässä varoituskolmio tarpeeksi kauas autosta.

Vanhemmissa autoissa on yleensä vararengas, uusissa paikkauspullo. Tilapäisissä vararenkaissa on usein maksimiajonopeus, jota täytyy noudattaa.

Käytitpä sitten tilapäistä vararengasta tai paikkauspulloa, on huomattava, ettei autolla tule ajaa pidempään kuin lähimmälle korjaamolle.

Jos renkaan vaihtaminen tai paikkaaminen ei onnistu turvallisesti, kannattaa soittaa esimerkiksi oman vakuutusyhtiön hätäpalveluun tai tilata hinausauto. Joillakin rengasvalmistajista on myös omia rengasrikkotiepalveluita.