Ministeriö: Korona vähensi työvoimapula-ammatteja – katso, mitkä ammatit ovat nousseet kärkipäähän

Työmarkkinat

Korona on vähentänyt työvoimapula-aloja, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotteessa.

Tänä syksynä työvoimapula-ammateiksi määriteltiin yhteensä 31 ammattia. Keväällä ennen koronaviruksen vaikutuksia pula-ammatteja oli 60. Viime vuoden syksyllä tehdyssä arvioinnissa työvoimapula-ammatteja oli 52.

Osaavasta työvoimasta on pulaa etenkin terveydenhuollon ja sosiaalityön ammateissa. Niiden osuus pula-ammattien Top 15 -listalla on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan aikaisemmin.

Korona ei ole aiheuttanut kuitenkaan suurta muutosta esimerkiksi sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien tilanteeseen.

Sairaanhoitajat ja sosiaalityön erityisasiantuntijat ovat olleet jo ennen korona-aikaa ammatteja, joissa kärsitään työvoimapulasta.

Pula-ammattien kärkipäähän ovat nousseet nyt myös sovellusohjelmoijat ja -suunnittelijat. Uusina ammatteina Top 15 -listalle ovat nousseet terveydenhuollon ja sosiaalialan ammateista bioanalyytikot ja kodinhoitajat, jotka puolestaan eivät ole kovin suuria ammattiryhmiä.

Pula-ammatit ovat vähentyneet erityisesti rakennusalalla, mutta alan tilanne vaihtelee alueittain.

Ylitarjontaa on edelleen yleissihteerin ammatissa. Top 15 -listalle ovat nousseet matkatoimistovirkailijat, hotellin vastaanottovirkailijat sekä elektroniikka- ja automaatiolaitteiden asentajat. Ylitarjonta-alojen kärjessä on yhä paljon luovan työn ammatteja.

Matkailuun kytkeytyviä ammatteja on noussut ylitarjonta-ammattien kärkipäähän koronatilanteen edetessä.

Ylitarjonta-ammatteja on ammattibarometrissä arvioiduista noin 200 ammatista 34. Ylitarjonta-ammattien määrä on kasvanut viime keväästä, mutta niiden määrä alkoi kasvaa jo ennen koronaa.