Ministeri Hanna Kosonen toivoo joulujuhlakeskustelun selkiyttävän koulun ja kirkon yhteistyötä – “Toivon että kirkko uskaltaa jatkossakin olla avoin ja että kirkkoon uskalletaan mennä“

Joulujuhlakohu

Yhteistyön kirkon ja koulun välillä on oltava selkeää ja avointa, korostaa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Kosonen toivoo Suomenmaan blogissaan , että viikonloppuna kirkoissa pidettävistä joulujuhlista syntynyt keskustelu selkiyttää linjauksia.

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut kirkkojen ja koulujen yhteistyötä – aiempien vuosien Suvivirsi-hämminki saatiin sitä kautta raiteilleen. Ja näyttää siltä, että perustuslakivaliokunta pääsee tämän aiheen pariin uudemman kerran linjaamaan sitä, voiko kirkossa pitää joulujuhlia ja lakkiaisia.

Kosonen korostaa, että opetukseen kuuluva lukuvuoden päättävä joulujuhla ei voi olla tunnustuksellinen. Tunnustuksellisuuden raja täyttyy, kun juhlan sisältö on merkityksellisesti uskonnollinen. Yksittäisten virsien, kuvaelmien, evankeliumin tai muiden uskonnollisten traditioiden esittäminen ei täytä tunnustuksellisuuden piirteitä.

– Tunnustuksellinen tilaisuus on joulukirkko. Joulukirkkoja voidaan järjestää koululaisille, kunhan kyseessä ei ole koko koulun yhteinen juhla ja kunhan tilaisuudesta on selkeästi viestitty vanhemmille sekä oppilaille, ministeri linjaa.

Kosonen muistuttaa, että joulukirkko on vapaaehtoinen ja vaihtoehtoinen tilaisuus sille pitää olla järjestettynä.

– Tässä linjauksessa ei ole mitään uutta, tältä pohjalta kouluja on neuvottu jo aiemminkin toimimaan. Ja näin on varmasti suurin osa kouluista toiminutkin.

Keskustelua herättäneessä apulaisoikeusmiehen ratkaisussa yllättävää oli Kososen mukaan kuitenkin se, että kirkkotila itsessään olisi ongelmallinen koulun yhteisen juhlan järjestämiseen.

– Mitä tarkoittaa ongelmallinen – onko se kielto vaiko vain kehotus erityiseen tarkkaavaisuuteen?

Kosonen muistuttaa, että kirkko tarjoaa tilojaan käyttöön monenlaisiin tapahtumiin, joissa ei ole hengellistä sisältöä. 

– Kirkkotilat ovat usein paikkakunnan isoimpia ja hienoimpia tiloja ja siksi onkin hienoa, että niitä voidaan käyttää myös esimerkiksi konsertteihin ja muihin yleisötilaisuuksiin.

Ministeri huomauttaa, että kirkko on itse määritellyt juhlakäytön niin, että kirkkotila soveltuu kaikille oppilaille juhlakäyttöön kunnioittaen kaikkien yhdenvertaisuutta, eri uskontojen moninaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä kirkkotilan pyhyyttä. Juhlan sisältö on ratkaiseva tekijä.

– Toivon, että kirkko uskaltaa jatkossakin olla avoin ja että kirkkoon uskalletaan mennä, Kosonen kirjoittaa.