Milloin on hyvä vaihtaa talvirenkaat? – Muista tarkistaa myös tämä renkaanvaihdon yhteydessä

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista useampi kuin joka neljäs koki hankalaksi arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin.
Autoilu

Edessä on toinen talvi uuden tieliikennelain aikana. Liikenneturvan mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Uusitun lain myötä talvirenkaiden pakollinen käyttöaika siis piteni kuukaudella sekä syksyllä että keväällä. Kesärenkaita saa marras-maaliskuun aikana käyttää vain, jos tieolosuhteet alueella ovat kokonaisuudessaan kesärenkaille soveltuvat.

Liikenneturvan kyselyssä useampi kuin joka neljäs (28 %) oli sitä mieltä, että on hankala arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin. Miltei puolet (48 %) vastaajista koki, että talvirenkaiden käytön tarpeellisuuden arviointi on nykyään liikaa autoilijan oman arvion varassa.

– Ennen laissa oli tiukemmat päivämäärät, mutta tuskin kukaan jätti talvirenkaita silloinkaan vaihtamatta, jos talvi tuli jo ennen sitä. Autoilijan ennakointi korostuu nyt entisestään: säätiedotteita kannattaa seurata, ettei talvi pääse yllättämään. Autossa on oltava talvikelissä talvirenkaat kalenterista riippumatta, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

– Eli jos aamulla töihin lähtiessä sää on talvinen ja auton alla on vielä kesärenkaat, ei tien päälle voi lähteä liukastelemaan. Vaihtoehtoina on vaihtaa talvirenkaat alle, kulkea töihin julkisilla tai jäädä etätöihin, hän jatkaa.

Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien tulee olla vähintään 3 millimetriä. Renkaanvaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa, että urasyvyys on reilusti tätä suurempi, jotta renkaat eivät ole hetken kuluttua lain väärällä puolella. Renkaiden kuntoa kannattaa tarkkailla myös talven kuluessa, viimeistään hiihtolomien aikaan.

– Oikeat rengaspaineet pitää tarkistaa vaihdon yhteydessä, mutta yleensä sekä auton että renkaiden valmistajat suosittelevat paineiden tarkastusta vähintään kerran kuussa. Tästä kannattaa tehdä tapa ja samalla syynätä kumien kunto muutenkin. Oikeat rengaspaineet löytyvät esimerkiksi auton ohjekirjasta”, Elovaara kannustaa.