Massoittain valkoposkihanhia odottaa muuttosäätä Vattimerellä – ensi viikolla pelloille odotettavissa tungosta

Valkoposkihanhet

Suurin osa valkoposkihanhista on yhä talvehtimisalueilla Luoteis-Euroopassa, mutta tilanne on ennusteiden mukaan muuttumassa.

– Loppuviikon suotuisat tuulet ja ensi viikon lämpimät säät todennäköisesti houkuttelevat suuriakin hanhimääriä lähtemään muuttomatkalle, Pohjois-Karjalan ely-keskus arvioi tiedotteessaan.

Valkoposkihanhien liikehdintä on ollut kylmän säätyypin vallitessa monen muun lintulajin tavoin hyvin vähäistä. Kylmä säätyyppi on vaikuttanut myös valkoposkihanhien talvehtimisalueella Vattimeren rannikon tuntumassa Hollannista Tanskaan.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen ennustaa, että lounainen, sopiva myötätuulivirtaus tuo linnut Itämerelle sunnuntai-iltaan mennessä.

Ensi viikolla suuria hanhimääriä voisi helposti päästä Viroon ja Suomeen asti. Viimeaikaisten kylmien säiden vuoksi oraan kehitys Baltiassa voi kuitenkin olla niin huono, että linnut pysähtyvät jo alueen eteläosiin odottelemaan.

Koistisen mukaan toisaalta keväällä linnuille voi riittää surkean muuttosään pienikin parantuminen aloittamaan liikehdinnän.

– Valkoposkihanhia on pian odotettavissa Kaakkois- ja Itä-Suomen pelloille isoja määriä, hän ennustaa.

Satelliittilähettimin varustettujen valkoposkihanhien sijainnit 13.-22-4. (Netherlands Institute of Ekology)

Hollantilaisten ja saksalaisten satelliittilähettimin valjastamista noin 40 hanhesta valtaosa on edelleen Hollannissa, Saksassa ja Tanskassa. Suomessa on havaittu yksi lähettimellä valjastettu hanhi ja Länsi-Virossa sekä Etelä-Ruotsissa molemmissa kaksi.

Suomessa on edellisen viikon aikana havaittu melko vähäistä valkoposkihanhien muuttoa. Suurin muuttajamäärä on Espoosta, josta laskettiin tiistaina 6000 muuttavaa hanhea.

Yli tuhannen valkoposkihanhen paikalliskerääntymiä on havaittu Päijät-Hämeen – Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson peltoalueilla sekä Parikkalassa. Kevään suurin kerääntymä on 28.4. Kouvolan Teutjärveltä yöpymälennolta lasketut 13 700 hanhea.

Pohjois-Karjalaan on ehtinyt vasta pari reilun sadan yksilön valkoposkihanhiparvea. Vuosi sitten tähän aikaan valkoposkihanhia oli Pohjois-Karjalassa parissa paikassa yli tuhannen yksilön kerääntymät ja Suomen suurin määrä oli 18 000.

Suomessa on edelleen selvästi enemmän metsä- ja tundrahanhia kuin valkoposkihanhia. Metsä- ja tundrahanhet ovat pysyneet valtaosin samoilla alueilla eteläisessä Suomessa kuin viikko sitten. Vastatuulet eivät ole innostaneet niitä jatkamaan muuttoaan.