Mariupolin Azovstalista evakuoituja siviilejä odotettiin saapuvaksi Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjaan

Jo 5,5 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta, ja lisäksi maan sisäisiä pakolaisia on 7,7 miljoonaa
Ukrainan sota

Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoitujen siviilien odotettiin saapuvan Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin myöhemmin maanantaina, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Terästehtaan alueelta evakuoitiin sunnuntaina noin sata siviiliä.

Zaporizhzhja sijaitsee yli 200 kilometrin päässä Mariupolista.

Sen sijaan yritykset evakuoida lisää siviilejä hävitetystä Mariupolista olivat pysähdyksissä maanantaina, kertoivat useat lähteet, muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

Asukkaat odottivat sovituissa paikoissa busseja, mutta niitä ei jostain syystä ollut tullut.

YK:n mukaan yli 5,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopulla.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan luku on koottu useista eri lähteistä ja nojaa pääasiassa viranomaisten antamiin tietoihin rajanylityksistä.

Tämän lisäksi Ukrainassa on noin 7,7 miljoonaa sisäistä pakolaista, YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on kertonut.

Tämänhetkisten tietojen mukaan yli 3  000 siviiliä on kuollut Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) mukaan todellinen luku on arvatenkin huomattavasti korkeampi, kertoi brittilehti Guardian.

Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov on vieraillut vaarallisissa etulinja-asemissa Itä-Ukrainassa viime viikon lopulla.

Asiasta kertoivat nimettöminä pysytelleet ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaislähteet New York Times -lehdelle. Näin korkea-arvoisten kenraalien vierailut sodan etulinjassa ovat hyvin epätavallisia.

Venäjä yrittää ukrainalaislähteen mukaan muuttaa kurssia sodassa, jonka on arvioitu etenevän tahmeammin kuin mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin oli odottanut. Gerasimovin vierailun arvioidaan olevan osa yritystä korjata tilanne.

Ukrainalaismedioiden mukaan Gerasimov olisi myös haavoittunut vierailullaan saaden sirpalehaavan sääreensä Ukrainan armeijan iskussa Izjumiin. Tietoa ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukraina kertoi maanantaina upottaneensa kaksi venäläistä partiovenettä Käärmesaaren lähellä Mustallamerellä. Raptor-partioveneiden kohtaloksi koituivat turkkilaisvalmisteiset miehittämättömät ilma-alukset.

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi myös rakeista, ilmasta otettua kuvaa, jossa näkyy räjähdys pienehköllä sotilasaluksella. Ukrainan ilmoitusta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Raptor-veneissä voi olla yli 20 ihmistä. Niiden aseistuksena ovat yleensä konekiväärit. Niitä käytetään tiedustelutehtävissä ja maihinnousujen tukialuksina.

Käärmesaaren puolustajista tuli kuuluisia heti sodan alussa, kun ukrainalaissotilaiden kerrottiin kehottaneen heitä antautumaan määrännyttä venäläistä Moskva-alusta suorin sanakääntein poistumaan.

Ukrainan posti julkaisi myöhemmin tapahtuman kunniaksi postimerkin, jonka kuvassa ukrainalaissotilas näyttää sota-alukselle keskisormea.

Moskva upposi myöhemmin Mustallamerellä. Ukrainan mukaan se upotti aluksen ohjuksilla, mutta Venäjän mukaan aluksella tapahtui onnettomuus.