Mari Kiviniemi kannustaa yrityksiä palkkaamaan nuoria – ”Nyt on tärkeää mahdollistaa kesätyöt, turvallisesti ja vastuullisesti“

Kesätyöt

Suomen entinen pääministeri, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi toimii Vastuullinen kesäduuni 2021 -kampanjan suojelijana.

Kiviniemi kannustaa yrityksiä palkkaamaan nuoria kesätöihin.

– Kesätyöt tarjoavat nuorelle rahan lisäksi tärkeitä työelämän taitoja ja auttavat arvioimaan eri alojen ja tehtävien hyviä ja huonoja puolia. Kesätyökokemukset voivat suunnata nuoren uravalintoja merkittävästikin, Kiviniemi sanoi torstaina kampanjan aloitusseminaarissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreen kyselyn mukaan kesätyöpaikkojen määrä romahti viime vuonna noin 80 000:een.

Kyselystä ilmeni myös, että palvelualat tarjosivat vuoden 2020 kesätyöpaikoista noin kaksi kolmasosaa. Näistä liki puolet oli kaupan alalla.

Työnantajille Kiviniemellä on selvä viesti: kilpailu työntekijöistä kovenee tulevina vuosina. Kiviniemi kannustaa yrityksiä tarjoamaan kesätöitä, jos vain suinkin mahdollista. 

– Kaupan ala tarjoaa normaalina vuonna yli 30 000 kesätyöpaikkaa. Vaikka koronatilanne tuo epävarmuutta tähänkin vuoteen, on positiivinen vire nähtävissä. Kesä 2021 tarjoaa työnantajille mahdollisuuden näyttää, kuinka monipuolisia töitä oma ala tarjoaa.

Ex-pääministerillä on myös selkeä viesti päättäjille. Kiviniemen mielestä on tärkeää, ettei koronarajoituksilla tarpeettomasti heikennetä kesäsesongin hyödyntämistä yrityksissä. 

– Nyt on tärkeää mahdollistaa kesätyöt, turvallisesti ja vastuullisesti. Rajoituksia tulee asettaa vain todella tarvittaessa sekä alueiden ja yritysten erityispiirteet huomioiden.

Vastuullinen kesäduuni -kampanja tähtää tänä vuonna 100 000 kesätyöpaikkaan, tiedotteessa kerrotaan.

Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuvat kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen: hyvään hakijakokemukseen, mielekkääseen työhön, perehdytykseen ja ohjaamiseen, oikeudenmukaisuuteen ja tasapuolisuuteen, kohtuulliseen palkkaan sekä kirjalliseen työsopimukseen ja todistukseen.