Magdalena Anderssonin pääministerinpestistä äänestetään Ruotsissa taas maanantaina

Puolueet eivät ole muuttaneet kantaansa Anderssonin valintaan, kertoi puhemies
Ruotsi

Ruotsissa valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoi torstaina ehdottavansa sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonia uudelleen pääministeriksi. Uusi pääministeriäänestys on määrä järjestää maanantaina.

Norlén kertoi tiedotustilaisuudessa keskustelleensa puoluejohtajien kanssa, ja kukaan heistä ei ollut muuttanut kantaansa Anderssonin valintaan.

Andersson valittiin keskiviikkona pääministeriksi pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Hän erosi tehtävästä vielä samana päivänä hallituskumppani ympäristöpuolueen lähdettyä hallituksesta.

Ympäristöpuolue jätti hallituksen, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettiesitystä, joka voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

Andersson sanoi keskiviikkona tähtäävänsä yksipuoluehallitukseen.

Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmisto ovat ilmoittaneet äänestävänsä uudessa pääministeriäänestyksessä tyhjää, mikä mahdollistaa Anderssonin läpimenon.

Puhemies esitti torstain tiedotustilaisuudessa syvät pahoittelunsa edellispäivän tapahtumista.

–  Uskon, että tämä näyttää ruotsalaisille käsittämättömältä. Tämäntyyppinen tapahtumakulku saattaa vahingoittaa luottamusta valtiopäiviin instituutiona, Norlén sanoi.

Norlén sanoi toivovansa, että hän olisi tiennyt etukäteen, että oppositiobudjetin voitto voi tarkoittaa ympäristöpuolueen lähtöä hallituksesta.

–  Silloin en luonnollisesti olisi asettanut Magdalena Anderssonia ehdokkaaksi maanantaina. Olisin odottanut, että budjettiäänestys on ohi.

Norlén ei kysynyt ympäristöpuolueelta budjetin hyväksymisestä ennakkoon, eikä puolue tuonut asiaa esiin.

Ympäristöpuolueen Märta Stenevin mukaan päätös lähteä hallituksesta tehtiin myöhäisessä vaiheessa.

Opposition budjettiesityksen laativat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

–  Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia, Stenevi sanoi keskiviikkona.