Maatilojen kriisi ahdisti eduskuntaa – Leppä jyrisi markkinavoimille ja lupasi nopeita toimia

Pitkän aikavälin kannattavuusongelmat parlamentaariseen aivoriiheen
Eduskunnan kyselytunti

Maatalouden ahdingon puinti vei valtaosan eduskunnan kyselytunnista, kun oppositiopuolue perussuomalaiset peräsi hallitukselta helpotusta kustannuskriisiin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan ratkaisu pitää löytää ensi sijassa markkinoiden toimivuuden parantamisesta.

– Sen eteen me olemme tehneet paljon töitä ja teemme jatkossakin. On selvää, että myös valtiovallan ja hallituksen pitää tähän asiaan reagoida. Me olemme reagoineet ja tulemme reagoimaan, ja näistä asioista tulee lisää tietoa lähipäivinä, Leppä sanoi.

Lepän mukaan elintarvikemarkkinoille tarvitaan muun muassa alkutuottajien asemaa parantavat indeksit. Jos markkinaosapuolet eivät näitä indeksejä tee, ne tullaan tekemään lainsäädännöllä, ministeri totesi.

– Tämä lainsäädäntötyö on valmisteilla, se on alkanut ja se tullaan toteuttamaan, Leppä painotti.

– Tämä olkoon selvä viesti markkinoille. Jos ei muutoksia vaikkapa tältä osin tule, lainsäädäntö puuttuu peliin. Sama koskee hinnoittelujaksoja ja tasapainoisempaa kumppanuutta markkinaneuvotteluissa, Leppä julisti.

Kokoomuksen Janne Heikkinen huomautti, että erityisissä vaikeuksissa ovat viljelijät, jotka ovat sitoutuneet pitkiin sopimuskausiin. Hän kysyi Lepältä, miten tämä ehkäistään jatkossa.

Leppä totesi, että kyseessä on yksi toivottoman huonon kannattavuustilanteen juurisyistä.

– Sopimuskäytänteet ovat sellaiselta ajalta, jota ei enää ole. Ne edesauttavat vahvinta eli kauppaa kaikkein eniten, ja tähän pitää muutos tulla. Jos, ja toistan sen, jos ei se tule markkinaehtoisesti, me teemme siihen lain. Jos ei tule markkinaehtoisesti, siihen tulee laki.

Leppä huomautti, että Suomessa on tehty maailmanennätys päivittäistavarakaupan keskittämisessä.

– Hyvät edustajat, minä en halua juoda mitalikahveja tämän takia, enkä halua, että Porilaisten marssi soi, vaan haluan, että myös viranomaiset toimivat.

Maatalousministerin mukaan suomalalaisen elintarvikeketjun vahvin lenkki, kauppa, on tehnyt parempaa ja parempaa tulosta.

– Samaan aikaan teollisuus sinnittelee ja viljelijät tekevät yhä huonompaa tulosta. Kaikkien pitää nähdä, että tasapainoa ei ole.

Leppä sanoi alleviivaavansa siksi, että pääratkaisukeino ovat markkinat.

– Mutta en ollenkaan keskustan vastuuta tai hallituksen vastuuta tässä halua kenellekään muulle vierittää, totta kai meillä on vastuu sen asian osalta, ja me haluamme tehdä sen eteen töitä, ilman muuta, mutta päävastuu on siellä, ja sen takia käyn jatkuvasti itse näitä neuvotteluja ja keskusteluja.

Ministeri vihjasi kuitenkin, että maaliskuussa myös markkinoiden osalta kuullaan aiheesta jotakin.

– Ja sieltä on kuuluttava, ja hyvää. 

Lepän mukaan tilanteessa tarvitaan sekä akuutteja että pitkän aikavälin toimia. Maatalousministeri kertoi hallituksen hoitavan akuutin puolen, mutta pitkälle aikavälille tarvitaan parlamentaarista pohdintaa. Hän sanoi kutsuvansa kaikki eduskuntapuolueet koolle asiassa lähipäivinä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra yritti vierittää kriisin syyksi ilmastopolitiikan maataloudelle asettamia velvoitteita. Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) huomautti elantonsa alkutuotannosta saavien ihmisten kohtaavan ensimmäisenä ilmastonmuutoksen vaikutukset ja olleen itse liikkeellä ilmastopolitiikan puolesta.

– Ja tämän takia hallitus on yhtenäinen siinä, että samaan aikaan, kun me haluamme torjua ilmastokriisiä, me haluamme auttaa Suomen maataloutta tämän kriisin yli.