Maatalousministeri Kurvinen iloitsee: Työvoitto Brysselistä!

Maatilojen kiinteistöverotusta helpotetaan
Maatalous

EU-komissio on hyväksynyt Suomen kaavailemat poikkeukselliset helpotukset maatilojen kiinteistöveroon verovuonna 2022, maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessaan. Verotuen määrä tilaa kohden voi olla korkeimmillaan 35 000 euroa.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) on erittäin tyytyväinen komission linjaukseen.

– Kyseessä on merkittävä ja kentän toivoma tuki maatalouden harjoittajille. Tuleva verohelpotus täydentää jo aiemmin päätetty 300 miljoonan euron tukipakettia, ja tulee tarpeeseen kannattavuuskriisissä oleville tiloillemme, Kurvinen toteaa.

– Suomen suunnitelmien menestyminen komissiossa oli kovan työn takana. Nyt kun vihreä valo on saatu, hallitus vie tarvittavan lakimuutoksen valtioneuvoston ja eduskunnan päätettäväksi.

Hallitus linjasi helmikuussa selvittävänsä, voidaanko maatalouden tuotantorakennukset vapauttaa kiinteistöverosta määräajaksi. Maatalouden verotukia rajoittaa EU-tasoinen sääntely, joten asian eteneminen edellytti komission hyväksyntää.

Valtiontuki myönnetään haettavan verohuojennuksen muodossa. Verotuki on yksi hallituksen toimista, joilla yritetään helpottaa Venäjän hyökkäyssodan kärjistämää maatalouden kustannuskriisiä, ministeriö kertoo.

Maatalouden verotukia rajoittaa EU-tasoinen sääntely, joten asian eteneminen edellytti komission hyväksyntää. Kiinteistöverotuki perustuu Euroopan komission hyväksymiin tilapäisiin valtiontukisääntöihin talouden tukemiseksi Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen johdosta.

– Jännitimme asiaa viimeiseen asti. Jokainen euro tiloillemme on nyt tarpeen. Ilouutinen antaa toivonkipinää myös Suomen edunvalvontaan niin maa- kuin metsätaloudenkin isoissa asioissa, niitä kyllä riittää EU:ssa hoidettavaksi, Kurvinen sanoo.