Luottamus on budjettiehdotuksen avainsana – Hetemäki painaa "turbonappia" investointien vauhdittamiseksi

Budjetti

Valtiovarainministeri Mika Lintilä esitteli budjettiehdotuksensa tänään medialle ja sitä myötä kaikelle kansalle.

Infon aikana useimmin toistuneet sanat olivat luottamus ja ennustettavuus.

Lintilä korosti moneen kertaan, että vaikka maailmantalouden tila on epävarma ja ennustaminen on hankalaa, kansallisella talouspolitiikalla halutaan virittää kansalaisissa ja yrityksissä luottamusta.

– Pyrimme pitämään kiinni nykyisistä talouden linjauksista, Lintilä lupasi.

Rohkaisun lisäksi Lintilä turvautui myös aavistuksen uhkailulta kuulostavaan realismiin.
Hän näytti kalvoilta, miten hallitustaipaleen alkajaisiksi Suomi velkaantuu.

Alijäämää läpsähtää jo ensimmäisen vuoden aikana puoli miljardia. Tämä tulee jatkumaan, mikäli hallitusohjelman työllisyystavoitteeseen ei päästä.

Lintilä muistutti, että jo ensi vuonna vastaavaan aikaan hallitus arvioi tilanteen.

– Ollaanko sillä janalla, joka johtaa 60 000 uuteen työpaikkaan. Ellei olla, hallitusohjelman mukaisesti arvioidaan uudestaan kohdennuksia, joita on tehty.

Haastetta piisaa. Varsinkin, kun tämän vuoden osalta vielä viime vuonna terhakkaasti ylöspäin kohonnut työllisyyskäyrä näyttää tasaista viivaa.

Suomen talouden ja koko yhteiskunnan tilanne tiivistyy hyvin pitkälle työllisyyteen.
Lintilä väänsi asian vielä rautalangasta.

– Julkinen talous, julkiset palvelut ja niiden pitäminen tasapainossa vaativat erilaisia toimenpiteitä, mikäli emme onnistu työllistämishaasteessa.

Valtiovarainministeri uskoo kuitenkin työllisyystavoitteen saavuttamisen olevan mahdollista. Avoimia työpaikkoja on Suomessa tällä hetkellä paljon. Akuutti ongelma Lintilän mukaan on vanha tuttu kohtaanto.

– Pk-yritysten suurin haaste niiden oman arvion mukaan on pätevän työvoiman saaminen.

Lintilä nimitti tätä yhteiseksi haasteeksi, johon ratkaisuja sorvaa parhaillaan muun muassa työllisyystyöryhmä. Se aikoo esitellä työnsä hedelmiä jo syksyn budjettiriihessä.

Valtiovarainministeri raotti salaisuuksien arkun kantta jo sen verran, että kertoi työllisyyspalveluiden toimivuuden ja laadun varmistamisen olevan avainasemassa

Myös palkkatuen käyttöä aiotaan helpottaa. Samoin työttömyysjaksoja pitää saada lyhyemmäksi ja ikääntyneille työmarkkinoiden ulkopuolelle lipsahtaneille räätälöidä parempia palveluita, jotta he pääsisivät takaisin sorvin ääreen.

– Kaikissa näissä ryhmissä on huomattava potentiaalia, Lintilä totesi.

Työllisyyskehityksen lisäksi toisena huolenkryyninä valtiovarainministerin mielen päällä ja mustana pilvenä kansantalouden taivaalla on investointien vähäisyys suomalaisissa yrityksissä.

Ruotsi mennä porskuttaa komeasti edellä. Investointeja pitäisi Lintilän mukaan meilläkin saada kiireesti liikkeelle ja tuottavuutta ylös.

– Eikä se tarkoita, että revitään työntekijän selkänahasta. Pitää tehdä fiksummin ja tehokkaammin.

Investointien vauhdittamisesta on niinikään tulossa selvitys, joka on tilattu valtiosihteeri kansliapäällikkö Martti Hetemäeltä.

Lintilä vertasi Hetemäen selvitystä muinaisen Keke Rosbergin formula-auton turbonappiin

– Hetemäki tulee painamaan turbonappia investointien osalta.

Myös turbonappiehdotukset ovat käytössä tämän syksyn budjettiriihessä.

Lintilä lupasi myös kansalaisten arkeen helpotuksia. Sosiaaliturvaan tulee parannuksia, eläkkeet nousevat heti ensi vuoden alusta, opintotukea kohennetaan, luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan tehdään satsauksia. Poliisejakin saadaan lisää.

Tämä kaiken tarkoitus on lisätä luottamusta ja ennustettavuuden kokemusta paitsi kansalaisten myös yritysten keskuudessa.

– Se on kaikessa kultaisena ohjenuorana, Lintilä totesi runollisesti.

Kysymykseen siitä, miten hallitusvallan vaihtuminen näkyy budjetissa Lintilä vastasi sen korostuvan eniten sosiaaliturvan kohdalla.

Vanhukset, lapsiperheet ja opiskelijat saavat lisää rahaa. Hetken mietittyään valtiovarainministeri kuitenkin jatkoi:

– Ehkä joskus on hyväkin, ettei vallan vaihtuminen näy niin dramaattisesti. Me olimme viime hallituksessakin ja kiitos sen työn, voimme nyt tehdä näitä hyviä asioita.