Lukashenkan hallinto paljasti julmat kasvonsa – Nämä kuusi selkkausta kertovat karua kieltään otteiden kovenemisesta Valko-Venäjällä

Valko-Venäjä

Valko-Venäjän hallinnon häikäilemättömät toimet kansalaisiaan kohtaan ovat taas viime päivinä saaneet näkyvyyttä kansainvälisissä tiedotusvälineissä.

Uutta on se, että autoritäärisesti johdettu maa ulottaa yksittäisiin ihmisiin kohdistamansa voimakeinot myös Valko-Venäjän rajojen ulkopuolelle.

Voimakeinojen takana on presidentti Aleksander Lukashenka sekä hänen hallintonsa.

Maan sisällä poliittiset pidätykset ovat kestäneet jo pitkään. Entisestään ne kiihtyivät viime elokuun vilpillisten presidentinvaalien ja niitä seuranneiden mielenosoitusten jälkeen. Hallinnon toimesta on pidätetty tuhansia ihmisiä.

Suomenmaa kokosi tähän juttuun kuusi paljon puhuttanutta tapausta, joissa Valko-Venäjän kansalaiset ovat joutuneet maansa vallanpitäjien painostuksen, voimakeinojen ja uhkailujen kohteeksi.

Pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja. LEHTIKUVA / AFP / YUKI IWAMURA

Pikajuoksija yritettiin lähettää väkisin kotiin

Tokion olympialaisissa puhkesi kansainvälispoliittinen kohu, kun valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja anoi apua Kansainväliseltä olympiakomitealta ja Japanin poliisilta.

Syy oli se, että Valko-Venäjän urheilujohto yritti pakottaa Tsimanouskajaa lähtemään Japanista vastoin urheilijan omaa tahtoa. Tsimanouskajalle oli ostettu lentolippu valmiiksi.

Tsimanouskaja oli arvostellut maansa urheilujohtoa sosiaalisessa mediassa siitä, että hänen pitäisi osallistua naisten 4×400 metrin viestiin, vaikkei urheilija ole kilpaillut koskaan kyseisellä matkalla. Tsimanouskajan olisi pitänyt korvata viestissä toinen kahdesta urheilijasta, joita ei kelpuutettu kisoihin liian vähäisten dopingtestien vuoksi.

Myöhemmin julkisuuteen vuodettiin noin 20 minuutin mittainen nauhoite, jossa kaksi Valko-Venäjän valmennusjohtoon kuuluvaa henkilöä patistelee Tsimanouskajaa lähtemään Tokiosta takaisin kotimaahansa. Nauhoitteella vihjaillaan muun muassa parvekkeelta hyppäämisellä ja itsemurhalla.

Tsimanouskajan tapaus sai valtavasti huomiota ja useat Euroopan maat tarjosivat hänelle turvapaikkaa. Keskiviikkona Tsimanouskaja lähti Tokiosta lennolle kohti Itävaltaa. Hänen on tarkoitus suunnata Puolaan.

Oppositioaktivisti Vitali Shishov. LEHTIKUVA / AFP

Oppositioaktivisti löytyi kuolleena

Toinen tuore esimerkki Valko-Venäjän kiristyneistä toimista ulkomailla on maasta paenneita tukevan kansalaisjärjestön johtajan Vitali Shishovin tapaus.

Shishov katosi aamulenkillään tiistaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Myöhemmin Shishov löydettiin kuolleena hirrestä kiovalaisesta puistosta.

Oppositiolähteiden vahvistamattomien tietojen mukaan Shishovin nenä oli murtunut ja hänen kasvoissaan oli mustelmia, kun poliisit löysivät ruumiin. Ukrainan poliisi tutkii, onko kyse lavastetusta itsemurhasta.

Shisov johti järjestöä, joka muun muassa auttoi Valko-Venäjältä Ukrainaan lähteneitä löytämään työpaikan ja asunnon ja järjesti Valko-Venäjän hallinnon vastaisia mielenilmauksia.

Oppositioaktivisti Raman Pratasevitsh (oik.) sekä hänen naisystävänsä Sofija Sapega (vas.). LEHTIKUVA / AFP

Oppositioaktivisti pidätettiin lentokoneesta

Toukokuussa syntyi iso kansainvälinen kohu, kun Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat Kreikasta Liettuaan matkalla olleen koneen laskeutumaan Minskiin. Lentokenttäviranomaiset vetosivat pommiuhkaan, jota ei todellisuudessa ollut.

Koneen laskeuduttua Valko-Venäjän pääkaupungin lentokentälle maan viranomaiset pidättivät koneessa matkustaneen oppositioaktivistin ja toimittajan Raman Pratasevitshin sekä hänen naisystävänsä Sofija Sapegan.

Pratasevitsh eli ennen pidätystään maanpaossa. Lentokoneen pakottaminen laskeutumaan kyydissä olevan toisinajattelijan vuoksi sai maailmalla tuomion poikkeuksellisen häikäilemättömänä toimenpiteenä. Euroopan unioni julisti Valko-Venäjälle pakotteita.

Myöhemmin Valko-Venäjän viranomaiset julkaisivat videon, jossa itkuinen Pratasevitsh katui tekojaan ja ylisti presidentti Lukashenkaa. Useat tahot arvelivat, että Pratasevitsh oli pakotettu lausumaan kommenttinsa.

Oppositiovaikuttaja Marya Kalesnikava. LEHTIKUVA / AFP / RAMIL NASIBULIN

Muusikko joutui virkavallan hampaisiin

Keskiviikkona Valko-Venäjällä alkoi oikeudenkäynti oppositiovaikuttaja Marya Kalesnikavaa vastaan. Pitkään muusikkona ja näyttelijänä työskennellyt Kalesnikava ajautui Lukashenkan hallinnon hampaisiin viime vuoden presidentinvaalien yhteydessä.

Aluksi Kalesnikava toimi presidenttiehdokkaaksi pyrkineen Viktor Babarykan kampanjan koordinaattorina. Kun Babaryka pidätettiin hallinnon toimesta korruptiosyytteisiin vedoten, liittyi Kalesnikava predienttiehdokas Svetlana Tsihanouskajan kampanjatiimiin.

Vilpillisten presidentinvaalien jälkeen Kalesnikava osallistui lukuisiin mielenosoituksiin Minskissä. Hän piti tilaisuuksissa puheita ja kannusti ihmisiä taisteluun. Kalesnikava nousi oppositioliikkeen tähdeksi.

Viime syyskuussa Kalesnikava lopulta pidätettiin. Viranomaiset yrittivät ajaa hänet pois maasta pakottamalla hänet menemään rajan yli Ukrainaan. Kalesnikava repi kuitenkin raja-asemalla passinsa ja käveli takaisin Valko-Venäjälle.

Nyt häntä syytetään vallankaappausyrityksestä, kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta ja vahingoittamisesta. Vapauttavaa tuomiota ei kannata odottaa.

Oppositiojohtaja Svetlana Tsihanouskaja. LEHTIKUVA / AFP / TOLGA AKMEN

Perheenäidistä tuli maanpaossa elävä oppositiojohtaja

Svetlana Tsihanouskajasta ei pitänyt tulla poliitikkoa, mutta lopulta hänestä tuli koko Valko-Venäjän opposition keskushahmo.

Tsihanouskaja on kahden lapsen äiti. Hänen aktivistimiehensä Sjarhei Tsihanouski pyrki presidentiksi viime kesän vaaleissa, mutta pian hänen ehdokkuutensa estettiin. Aviomies pidätettiin. Sama kohtalo kävi kaikille muillekin oppositioehdokkaille.

Svetlana Tsihanouskaja päätti taistella ja lähti presidenttiehdokkaaksi itse. Lukashenka ei uskonut Tsihanouskajan mahdollisuuksiin ja siksi hän sai jatkaa kampanjaansa. Taakseen Tsihanouskaja sai myös muiden oppositioehdokkaiden taustajoukot.

Tsihanouskajan kampanjasta tuli iso ilmiö, joka keräsi valtavan huomion niin Valko-Venäjällä kuin muuallakin.

Presidentinvaaleista tuli kuitenkin vilpilliset, kuten moni oli ennakoinut. Lukashenka julistautui vaalien ylivoimaiseksi voittajaksi.

Heti vaalien jälkeen Tsihanouskaja katosi vähäksi aikaa. Lopulta hänen kerrottiin olevan turvassa Liettuassa. Tsihanouskaja sanoi, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin paeta lastensa kanssa. Perheen kotitalon eteen Valko-Venäjällä oli koottu jo poliiseja.

Nykyisin Tsihanouskaja tunnetaan maansa oppositiojohtajana. Hän on tavannut lukuisia valtionpäämiehiä, viimeisimpänä Britannian pääministerin Boris Johnsonin. Tsihanouskaja vieraili maaliskuussa myös Suomessa. Tuolloin hän tapasi muun muassa presidentti Sauli Niinistön sekä pääministeri Sanna Marinin.