Lasten suojaaminen UV-säteilyltä on myös kuntien vastuulla – tällaisiin asioihin kunnissa pitäisi kiinnittää huomiota

UV-säteily

Valtaosa ihosyövistä johtuu auringon UV-säteilystä, ja jopa 95 % ihosyövistä voitaisiin estää, jos auringolta suojaudutaan oikein, Syöpäjärjestöt kertoo tiedotteessaan.

Olennaista on välttää suoraa auringonpaistetta voimakkaan UV-säteilyn aikaan, hakeutua varjoon, suojata iho vaatteilla, aurinkolaseilla ja hatulla sekä käyttää aurinkorasvaa paljailla ihoalueilla.

– Vaikka meidän jokaisen on tärkeä muistaa järkevä aurinkokäyttäytyminen, ei UV-säteilyltä suojautuminen ole vain yksilön tehtävä. Erityisesti lasten kohdalla on tärkeä miettiä, onko ympäristö sellainen, että lasta
voi tosiasiallisesti suojata auringon UV-säteilyltä, painottaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen.

Lasten iho on erityisen herkkä auringon UV-säteilylle. Ihon palaminen lapsena altistaa ihosyöville. Esimerkiksi melanooman riskiä lisää erityisesti toistuva palaminen nuorella iällä.

Lasten ja nuorten kannalta olennainen kysymys on, millaisia päiväkotien ja koulujen pihat, liikuntapaikat, puistot, uimarannat ja leikkipaikat ovat. Onko niissä varjostavia puita ja katoksia? Voiko helposti hakeutua varjoon? Ovatko keinut, kiipeilytelineet tai hiekkalaatikot suorassa auringonpaisteessa? Porottaako aurinko koko urheilukentälle tai uimarannan jokaiseen kolkkaan?

Kunnat vastaavat siitä arjen ympäristöstä, jossa lapset ja nuoret elävät. Syöpäjärjestöjen mukaan on kuntien vastuulla varmistaa, että lapset ja nuoret eivät ulkoillessaan altistu jatkuvalle auringonpaisteelle. Tämä tulee huomioida koulujen ja päiväkotien pihojen, leikkipuistojen ja liikuntapaikkojen suunnittelussa ja varustelussa.

Kyse on myös vihersuunnittelusta ja siitä, luodaanko puustolla riittävästi varjonpaikkoja sekä uusille että vanhoille asuinalueille, puistoihin ja leikkipaikoille. Lopulta kysymys palaa myös kaavoitukseen: millaisiin paikkoihin uudet liikuntapaikat, leikkipuistot, koulut ja päiväkodit rakennetaan? Ovatko ne aukeita, tasaisia kenttiä ilman aurinkosuojaa vai monipuolisia alueita varjon ja auringon paikkoineen?

Melanooma on Syöpäjärjestön mukaan yksi nopeimmin yleistyviä syöpiä.

– Jos ja kun haluamme ehkäistä syöpiä tulevina vuosikymmeninä, meidän on välttämätöntä tehdä toimia tänään. Lasten ja nuorten ihon suojeleminen on helppo tapa vähentää ihosyöpien riskiä. Vastuu on vanhemmilla mutta vastuu on myös poliittisilla päättäjillä. Tämä on selkeä terveyden edistämisen toimi jokaiselle kuntapäättäjälle: lisää varjoa, puita ja katoksia lasten ja nuorten arjen ympäristöihin ja vähennät ihosyöpäriskiä merkittävästi, muistuttaa Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Marika Skyttä.