Lakimuutoksella ei toivottua vaikutusta munuaisensiirtojen määrään – paine kasvaa uutta munuaista odottavien jonossa

Munuaisensiirto

Keväällä tehdyn kudoslain muutoksella ei ole toistaiseksi ollut toivottua vaikutusta munuaisensiirtojen määrään.

Uuden lain myötä munuaisen läheiselleen voi luovuttaa myös avopuoliso, kaukainen sukulainen tai ystävä. Näiden siirtojen määrä on kuitenkin jäämässä alle viime vuotisten lukemien.

Syyskuun loppuun mennessä laki ei ollut ehtinyt vielä vaikuttaa, sillä eläviä munuaisen luovuttajia oli ollut vain 16. Viime vuonna munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta tehtiin 32.

– Luovutusselvityksiä on käynnissä useampikin ja toivomme, että lähiaikoina siirtoja olisi tulossa lisää. Pohjoismaisen yhteistyön myötä olemme myös käynnistämässä toimintaa, jossa mukana on useampia luovuttaja-saaja-pareja, niin että jokaiselle löytyy sopiva siirre, vaikka luovuttaja ei olisikaan oma läheinen. Olemme saaneet myös yhteydenottoja anonyymeiltä luovuttajilta, nefrologi Ilkka Helanterä HUS:sta kertoo tiedotteessa.

Uutta munuaista odottaa tällä hetkellä yli 470 ihmistä.

Aivokuolleilta luovuttajilta saaduista munuaisista on jatkuva pula. Kaikille ei sopivaa siirrettä löydy ajoissa.

– Munuaisensiirtojen tarve kasvaa, sillä dialyysihoitoa tarvitsevien määrä lisääntyy ja odotusajat siirtoon pidentyvät.

– Uutta munuaista kuolleelta luovuttajalta joutuu odottamaan keskimäärin kaksi vuotta. Elävältä luovuttajalta tehtyjen siirtojen lisääminen on yksi keino lyhentää siirtoa tarvitsevien odotusaikaa, Helanterä muistuttaa.

Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella.

Täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon.

Munuaisen luovuttajan tulee olla tutkitusti terve, mutta esimerkiksi lievästi kohonnut verenpaine tai ylipaino ei välttämättä enää ole este luovutukselle.

Munuaisen luovutuksen tulee aina perustua vapaaehtoisuuteen, eikä siihen saa liittyä minkäänlaista painostusta tai taloudellisen edun tavoittelua.

Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella.

Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa usein lähes normaalia kahden munuaisen toimintaa.

– Leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta. Siirre alkaa toimia yleensä välittömästi ja sen ennuste on parempi, Ilkka Helanterä jatkaa.

Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla. Nykyään munuaisensiirtoon voi kuitenkin päästä myös ilman edeltävää dialyysiä.

 Munuais- ja maksaliitto muistuttaa parhaillaan käynnissä olevalla Elinsiirtoviikolla, että elävä luovutus on oiva tapa lisätä munuaisensiirtojen määrää.

– Vaikka dialyysihoidossa voi elää hyvää elämää, on se silti raskas ajanjakso dialyysissä olevalle ja hänen perheelleen. Munuaisensiirto parantaa merkittävästi elämänlaatua ja antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Onnistuneen siirron jälkeen moni palaa takaisin työhön, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.