Kurviselta ukaasi kaupoille: Teen lakimuutoksia, jos ette maksa oikeaa hintaa ruuasta

Kyselytunti

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo antaneensa ministeriössä määräyksen, jonka mukaan tulevalla maataloustukikaudella pitää panostaa enemmän ruuantuotantoon ja ”vähemmän maisemanhoitoon ja muihin sinänsä hienoihin asioihin”.

– Maatalouspolitiikan tavoitteen pitää jatkossa Suomessa olla ruuantuotanto, Kurvinen paalutti.

Oppositioedustajat Sheikki Laakso (ps.) ja Arto Satonen (kok.) kyselivät, miten hallitus aikoo puuttua suomalaisen ruuantuotannon kannattavuusongelmiin.

Kurvinen puolusti ruuantuottajan asemaa elintarvikeketjussa.

– Totean tässä kaupan herroille ja rouville, että maksakaa nyt oikea hinta siitä ruuasta, ja mikäli te ette maksa, tulen näitä lakimuutoksia tuomaan eduskuntaan, muun muassa elintarvikemarkkinalakiin.

Huhtikuun lopussa maa- ja metsätalousministerinä aloittanut Kurvinen kertoi laittaneensa vireille selvittelyn siitä, mitä elintarvikemarkkinalakimuutoksia olisi mahdollista tehdä.

– Palaan asiaan eduskunnalle sitten, kun valmista on. 

Maa- ja metsätalousvaliokuntaa johtava Anne Kalmari (kesk.) totesi, että samaan aikaan kun valtaosa viljelijöistä on todellisessa kriisissä, jopa konkurssin partaalla, kaikki kauppaliikkeet ovat tehneet ennätystuloksen.

Kurvinen yhtyi kommenttiin.

– Kun ihmiset eivät käyneet ravintoloissa koronan aikana, kaupan keskusliikkeet tekivät valtavan isoja tuloksia, ja eiväthän ne tulokset ole sieltä sitten kyllä valuneet tuottajahintoihin.

– Se on mielestäni epäreilu tilanne, ja kyllä tälle asialle on tavalla tai toisella tapahduttava muutos, joko markkinoiden kautta tai sitten lainsäädäntöä muuttamalla, Kurvinen sanoi.