Kurvinen varoittaa politiikanteon pysäyttävästä näkymästä Ilkka-Pohjalaisessa: ”Maamme selviytyminen suorastaan huutaa konsensusta”

Politiikka

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen varoittaa yksipuolisen ehdottomuuden ja vastakkainasettelun jatkuvasta lisääntymisestä suomalaisessa politiikassa.

– Joutuu kysymään, tätäkö suomalaisen politiikan tulevaisuus on. Se on pysäyttävä näkymä sellaisenaan ja tässä tilanteessa hätkähdyttävä. Maamme selviytyminen kun suorastaan huutaa konsensusta, hän kirjoittaa kolumnissaan Ilkka-Pohjalaisessa.

Suomi on juuri nyt vakavassa paikassa. Poliittista ja laajempaakin yhteisymmärrystä tulisi Kurvisen mukaan rakentaa yhteiskunnan terveysturvallisesta avaamisesta.

– Ei tässä tilanteessa nimittäin voi olla hallituksen exit-suunnitelmaa tai opposition exit-suunnitelmaa. On vain Suomen exit-suunnitelma, hän kirjoittaa.

Yhteistä näkemystä tarvittaisiin Kurvisen mukaan Suomen talouden ongelmien ratkaisemisessa, ainakin päälinjojen osalta.

– Edessä on useamman vaalikauden mittainen urakka. Työllisyys pitää saada ylös ja velka alas. Yritysten pärjääminen on kaikki kaikessa, hän muistuttaa.

Keskustaryhmyrin mielestä konsensukseen tulisi päästä myös koronan aiheuttamien sosiaalisten, sivistyksellisten ja muiden yhteiskunnallisten seurausten hoitamisesta ja käännettävä suunta keskittämisestä hajauttamiseen.

– Viimeistään korona-aika on osoittanut ihmisten, palvelujen ja työpaikkojen keskittämisen kestämättömyyden, Kurvinen huomauttaa.

Suomi ei Antti Kurvisen mukaan selviydy, jos sopimisen kykyä, yhteistyön kykyä ja ennen muuta päätöksentekokykyä ei ole.

– Konsensus ei tarkoita pakotettua yksimielisyyttä, vaan keskustelun kautta rakennettua yhteisymmärrystä. Sellaiseen mahtuvat erilaiset näkemykset ja poliittiset erot. Tehtävä yhdistää.