Kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kesäkuussa – vieraslaji on uhka etenkin rantaluonnolle
Kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kesäkuussa siirtymäajan jälkeen.
Laji luokiteltiin Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi jo vuonna 2019, mutta kesäkuun alusta lähtien kurtturuusua ei saa kasvattaa edes kotipuutarhassa, vaan olemassa olevat esiintymät on poistettava.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan kurtturuusu on levinnyt lähes koko Suomeen pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Se leviää puutarhoista luontoon ja haittaa etenkin hiekkarantojen lajistoa. Pahimmillaan läpitunkemattomat kasvustot ovat hehtaarien laajuisia, kertoo Luke.
– Se uhkaa kymmeniä uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja, Luke kertoo tiedotteessa.
Kurtturuusu haittaa myös rantojen virkistyskäyttöä.
Kurtturuusu leviää uusille kasvupaikoille pääasiassa lintujen mukana niiden syysmuuton aikana. Laji voi levitä myös maa-ainesten seassa olevien juurakonpalasten tai siementen mukana.
Kun kasvatuskielto astuu voimaan, kurtturuusun esiintymät pihalla pitäisi pyrkiä poistamaan. Mikäli esiintymän hävittäminen ei ole mahdollista, pitää kurtturuusun haittavaikutuksia pyrkiä rajoittamaan ja estää sen leviämistä.
Jos torjuntatoimenpiteisiin ei ryhdytä, voidaan tilanne tulkita kurtturuusun kasvattamiseksi. Ely-keskukset valvovat lain noudattamista ja voivat tarvittaessa määrätä esiintymät hävitettäviksi. Ensisijainen keino on kuitenkin neuvonta ja aiheesta viestiminen.
Luken mukaan kotipihoihin parhaiten sopiva, edullinen ja helppo torjuntamenetelmä on näännytys. Näännyttäessä ruusupensaan kaikki uudet, vihreät versot katkaistaan 3–4 kertaa kasvukauden aikana. Näännyttäminen vaatii useamman vuoden torjunnan ja seurannan.
Kurtturuusu on kotoisin Itä-Aasiasta, josta se on siirretty koristekasviksi muille mantereille.