Kulmuni toisti: Täytyy etsiä oikeusperustaa sille, että al-Holin äidit ja lapset voidaan erottaa 

Isis-perheet

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni toisti ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta, että keskustan mielestä täytyy etsiä oikeusperustaa sille, että tarvittaessa al-Holin leirillä olevat äidit ja lapset voidaan erottaa toisistaan. 

Kulmuni lisäsi, että hallituksessa valmistelusta vastaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Me olemme hallituspuolueena mukana siinä yhteisessä työssä, Kulmuni sanoi

Haavisto on ainakin keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmän kuultavana al-Hol-asioista.

STT:n tietojen mukaan Haavisto on lisäksi lähettänyt ainakin keskustan eduskuntaryhmälle sähköpostin, jossa sekavaa al-Hol-tilannetta avataan. Lasten ja äitien erottaminen on kuitenkin juridisesti hankalaa. 

Kurdiviranomaiset ovat sanoneet, että ainoastaan, jos äidit vapaaehtoisesti luovuttavat lapsensa, voidaan heidät tuoda Suomeen.

Lisäksi muun muassa valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoi eilen A-studiossa, ettei Suomen oikeus taivu lasten ja äitien erottamiseen pakolla.

Taustalla on se, että leiriolosuhteissa ja ulkomailla ei millään pystytä tekemään arviota, jonka perusteella heidät voitaisiin erottaa, vaan päätös pitää tehdä Suomessa normaalin lastensuojeluprosessin mukaisesti.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) sanoi ennen eduskuntaryhmän kokousta, että Haaviston vierailusta eduskuntaryhmään sovittiin ”hyvässä yhteisymmärryksessä”.

Kurvisen mukaan Haavisto ”kertoo tilanteesta ja vastaa kysymyksiin”. Keskustan linjaa kysyttäessä Kurvinen totesi, että hänellä alkaa työvaliokunnan kokous.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo, että hallituksen yhteinen linja al-Holin leiriläisistä selviää hallituksen vastauksessa opposition välikysymykseen. Hallitus vastaa siihen ensi viikolla.

Käykö vihreille, että tuodaan vain lapsia, ei äitejä?

– Kuten sanoin, lasten oikeuksien sopimus on aivan keskeinen Suomea velvoittava sopimus. Sen eteen virkahenkilöt ovat tehneet valmistelevaa työtä ja miettineet keinoja, kuinka lapsia voidaan auttaa. Ja nyt täytyy miettiä, miten yhteensovitetaan näitä, Ohisalo sanoi.