Kulmuni kertoo HS:ssa esiintymisjännistyksestään: “Mietin jännittäessäni, että muut ajattelevat, ettei tuosta ole yhtään mihinkään“

Esiintyminen

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa avoimesti esiintymisjännityksestään.

Hän toteaa olevansa monessa mielessä perinteinen jännittäjä.

– Lapsena minua jännitti aina kokeet, esitelmät ja luokan edessä esiintyminen.

Jännittämisestä huolimatta esiintyminen ei ollut hänelle vastenmielistä, vaan hän otti haasteita vastaan muun muassa näyttelijänä nuorisoteatterissa, soittaessaan klarinettia orkesterissa ja yleisurheillessaan. Samalla tavalla hän hakeutui mukaan politiikkaan muiden arvioitavaksi ja vertailtavaksi.

Kulmuni toteaa olevansa perfektionisti ja ottavansa saamansa palautteen tosissaan.

– Jos joku sanoo, ettei esitykseni mennyt hyvin, haluan tehdä sen paremmin seuraavalla kerralla ja jännitän, onnistuuko se.

Kulmuni on halunnut käyttää hyödyksi eteen tulleet mahdollisuudet kehittyä esiintymisessä. Hän hämmästelee sitä, että esiintymistaidon opiskelua pidetään jopa hieman epäilyttävänä, toisin kuin vaikkapa kielen opiskelua

– Saatetaan ajatella, ettei tuollainen ihminen ole tarpeeksi hyvä. Se on heikkouden merkki. Itse mietin jännittäesääni, mitä muut ajattelevat, ettei tuosta ole yhtään mihinkään, koska eihän se osaa edes esiintyä.

Kulmuni kertoi jännittämisestään ensimmäistä kertaa julkisesti erottuaan valtiovarainministerin paikalta esiintymiskoulutuskohun jälkeen.

Toimittajan kysymykseen, oliko avautuminen vaikeaa, Kulmuni vastaa:

– Se on totuus. Joskus ajatellaan, että pitää olla kulissi, että kaikki onnistuu täydellisesti. Ehkä ihmisessä kuitenkin ne säröt ovat kaikkein mielenkiintoisimpia.

Hän toteaa myös, ettei usko olevansa Suomen historia ensimmäinen poliitikko, joka jännittää.

– Ehkä kokemukseni voi rohkaista jotain mukaan yhteisten asioiden hoitoon.