Kulmuni kannattaa Suomen liittymistä Natoon – "Yhteenkään Nato-maahan ei ole koskaan hyökätty"

Nato

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) sanoo kannattavansa Suomen liittymistä puolustusliitto Natoon. Kulmuni kertoo asiasta Facebookissa.

Kulmunin mukaan Naton jäsenyys antaa Suomen puolustukselle voimakkaamman turvan kuin liittoutumattomuus.

– Yhteenkään Nato-maahan ei ole koskaan hyökätty. Liittoutumisemme paras turva on, että niin on myös tulevaisuudessa, hän kirjoittaa.

Kulmuni kertoo Suomen puolustusratkaisun olleen hänelle aina hyvin pragmaattinen asia. Kyse on hänen mukaansa ennen kaikkea Suomen turvallisuudesta, ei ideologiasta.

Hän korostaa, että oma armeija ja korkea maanpuolustustahto tulevat olemaan Suomen sotilaallisen puolustuksen perusta myös Naton jäsenenä.

– Lisäarvo, jonka Natosta saamme liittyy joukkojemme huoltoon, sotilaalliseen apuun sekä viime kädessä ydinasepelotteen tuomaan suojaan.

Kirjoituksessaan Kulmuni painottaa, ettei Suomen sotilaallinen liittoutuminen olisi noussut ajankohtaiseksi ilman Ukrainan sotaa.

Kyse on hänen mukaansa ennen kaikkea luottamuksesta Venäjään ja sen kehitykseen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti myös suomalaisten käsityskyvyn naapurimaastaan.

Kulmuni viittaa entisen presidentin Mauno Koiviston näkemyksiin.

– Koivisto tuli pian kaksi vuosikymmentä sitten ilmestyneessä teoksessaan ”Venäjän idea” siihen tulokseen, että Venäjän idea on hakea laajentumista. Näin on tosiaan ollut aikakaudesta toiseen, oli kyse sitten tsaarinvallan ajasta, neuvostoaikakaudesta tai nyky-Venäjästä. Hallintomallit ovat muuttuneet, mutta maan idea ekspansiosta vaikuttaa pysyvän.

Kulmuni, 34, on toisen kauden kansanedustaja Lapin vaalipiiristä.

Hän toimi keskustan puheenjohtajana 2019–2020. Hän on toiminut myös valtiovarainministerinä sekä elinkeinoministerinä.

Tasavallan presidentti ja pääministeri avaavat parhaillaan myönteistä Nato-kantaansa. Myös Keskustan eduskuntaryhmä…

Julkaissut Katri Kulmuni Torstaina 12. toukokuuta 2022