Kristillisdemokraatit vaatii puolen miljardin lisäystä hoitohenkilökunnan palkkaamiseen – "Hätähuudot on otettava vakavasti"

Kristillisdemokraatit

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä esittää omassa vaihtoehtobudjetissaan puolen miljardin euron lisäystä hoitohenkilökunnan palkkaamiseen. Ehdotuksella voitaisiin ryhmän mukaan parantaa hoitojonojen purkamista.

– Hoitovelan ja koronapaineen kurittamien hoitajien, lääkäreiden ja muiden sote-ammattilaisten hätähuudot on otettava vakavasti. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa kysellään, miten hyvät uudistukset toteutetaan, kun tämänhetkisiä vaatimuksiakaan ei kyetä täyttämään, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo tiedotteella.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä esittää myös vanhuspalveluiden ja saattohoidon parantamista, terapiatakuun käyttöönottoa ja omaishoidon verovapautta.

Puolue tavoittelee myös syntyvyyden nostamista ehdottamalla 10 euron tasokorotusta lapsilisiin.

Kristillisdemokraatit vaativat myös polttoaine- ja energiaveron kevennyksiä. Räsäsen mukaan korkeaksi nousseilla polttoainehinnoilla on vaikutusta Suomen teollisuuden kilpailukykyyn, maatalouden kannattavuuteen ja sitä kautta myös ruokaturvaan.

Työvoiman tarjonnan ja kysynnän kohtaanto-ongelmaa puolue helpottaisi nostamalla työttömyysturvan suojaosaa, korottamalla opintotuen tulorajoja pysyvästi, purkamalla sosiaaliturvan kannustinloukkuja, ottamalla käyttöön työmarkkinatuen kielilisä sekä panostamalla oppisopimuskoulutukseen.