Kotimaan matkailukesästä odotetaan vilkasta – luontoliikunta selättää laiturilla loikoilun

”Koronakesät jättivät muistijäljen suomalaisille kotimaanmatkailun hienoudesta.”
Kotimaa

Suomalaiset löysivät koronan myötä kotimaanmatkailun uudelleen, ja kiinnostus mökkeilyyn Suomessa ja kotimaan luontoon kiinnostaa edelleen enemmän kuin ennen epidemiaa. Nyt monet hakevat kotimaanmatkoiltaan myös uusia elämyksiä laiturilla loikoilun sijaan.

Matkanjärjestäjien ja matkailupalveluiden tuottajien mukaan tulijoita ja matkoille lähtijöitä on hyvin, kertoo markkinatutkimusyritys Kantar TNS:n senior insight manager Anne Lahtinen.

–  Kotimaanmatkailu kyllä houkuttelee tänä kesänä kovasti. Halutaan mennä kohteisiin, joissa saa elämyksiä ja pääsee kokemaan suomalaista kesää. Lomailijat hakevat nyt myös uutta, erilaista ja kokemuksellista kohdetta mökkilomailun päälle.

Lahtisen mukaan matkapaketteja varataan myös ulkomaille, mutta ulkomaanmatkailu ei ole vielä päässyt samanlaiseen vauhtiin kuin koronaa edeltävänä aikana.

Viime vuoden lopulla tehdyn Matkamessujen Matkailututkimus 2022:n mukaan ihmisten aikomus tehdä kotimaanmatkoja on tänä kesänä huipussaan. Suomalaisista yli 80 prosenttia suunnitteli kyselyn mukaan matkustavansa kesällä kotimaassa, kun kaksi vuotta aikaisemmin näin suunnitteli tekevänsä hieman yli puolet suomalaisista.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi runsaat tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Kotimaan mökkireissujen lisäksi muun muassa kansallispuistojen suosio kasvoi korona-aikana Suomessa merkittävästi.

Aluejohtaja Mikael Nordström Metsähallituksesta kertoo, että Rannikon luontopalveluiden kohteissa oli viime vuonna vajaat kaksi miljoonaa käyntiä. Rannikon luontopalveluihin kuuluvalla alueella Kymenlaaksosta Pohjanmaalle on kymmenen kansallispuispuistoa, maailmanperintökohde Merenkurkun saaristo ja useita historiakohteita.

–  Puolet käynneistä kohdistui kansallispuistoihin, puolet muihin kohteisiin. Vuosi 2020 oli huippuvuosi, jolloin kävijöitä oli viime vuotta enemmän, aluejohtaja Nordström sanoo.

Nordströmin arvioi, että kävijöiden määrä näyttäisi asettuvan jatkossa koronaa edeltävää aikaa korkeammalle tasolle.

–  Sekä uudet ihmiset että aikaisemmin kansallispuistoissa käyneet ovat löytäneet luonnon uudestaan, Nordström perustelee.

Kolin kansallispuiston alueen suosio näkyy kesän kynnyksellä majoitustilojen varausasteessa, kertoo Koli 24:n yrittäjä Jani Halonen.

–  Tämän vuoden varausaste on ennakkoon 60–70 prosenttia kesäkuukausille. Viime vuosi oli aika vilkas, mutta peruutuksia tuli tavanomaista enemmän.

Koli24:n kautta välitetään majoitustiloja Kolin ja Juuan alueilta. Ukrainan sota on Halosen mukaan herättänyt joissakin asiakkaissa huolta.

–  Venäjän uhkasta ja peruutusehdoista on tullut muutamia kyselyitä suomalaisilta asiakkailta.

Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo, että viime kesänä mökkejä varattiin ennätyksellisen vilkkaasti.

–  Nyt olemme kymmenen prosenttia jäljessä varausten määrässä viime kesän vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Jos tämä toteutuu, myös tästä vuodesta on tulossa aivan loistava.

Purhosen mukaan koronakesät jättivät muistijäljen suomalaisille kotimaanmatkailun hienoudesta.

–  Löydettiin luonto. Ihmiset eivät ehkä ole tajunneetkaan, miten hieno luonto meillä on.

Purhonen uskoo että lähialueelle suuntautuva mökkeily voi jossain määrin nostaa suosiotaan polttoaineen hinnan nousun myötä.

–  Väitän kuitenkin, että ihmiset eivät tingi lomasta.