Koronavirusta ilmenee Uudellamaalla nyt 18 kertaa niin paljon kuin Itä-Savossa – kolme sairaanhoitopiiriä leviämisvaiheessa, neljäskin lähenee

Koronavirus

Koronavirus on todettujen tartuntojen perusteella levinnyt Suomessa nyt selvästi viime kevättä laajemmalle. Alueelliset erot ovat silti suuria, ja pahimpien tartuntaryppäiden sijainti on vaihdellut syksyn aikana useaan kertaan.

Sairaanhoitopiirit luokittelevat itsensä epidemiatilanteen mukaisesti perusvaiheeseen, kiihtymisvaiheeseen tai leviämisvaiheeseen. Alueilla voi olla myös yksittäisiä kuntia ja kaupunkeja, joissa tilanne on luokiteltu muuta aluetta vakavammaksi.

Koko maassa on voimassa muun muassa etätyösuositus sekä kasvomaskisuositus vähintään julkisessa liikenteessä. Kiihtymisvaiheessa maskisuositus laajenee muun muassa julkisiin sisätiloihin ja toisen asteen oppilaitoksiin silloin, kun turvavälejä ei voi pitää. Leviämisvaiheessa maskeja suositellaan aina julkisissa tiloissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen.

Maan vakavin tilanne on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan (Hus) sairaanhoitopiirissä, jossa on todettu kahden viikon aikana 180 koronatartuntaa 100  000 asukasta kohden. Husin lisäksi leviämisvaiheessa ovat Päijät-Häme sekä Pohjois-Pohjanmaa.

Kaikki yleisötilaisuudet kielletään Husin ja Päijät-Hämeen alueilla maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi aluehallintoviraston päätöksellä. Alle 10 hengen tilaisuuksia saa järjestää, millä pyritään turvaamaan lakisääteisten kokousten järjestäminen.

Uudenmaan rajoitukset ovat muutenkin tiukentumassa ensi viikolla. Alueellinen koordinaatioryhmä on suositellut muun muassa, että kuntien hallinnoimat tilat suljetaan ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Yksityistilaisuuksien järjestämistä ei suositella. Tarkemmista päätöksistä vastaavat kunnat ja aluehallintovirasto. Pääkaupunkiseudulle on tulossa paikoin vielä tiukempia rajoituksia.

Päijät-Hämeessä suositellaan korkeintaan 10 hengen yksityistilaisuuksia. Lisäksi suositellaan uimahallien ja kuntosalien sulkemista sekä aikuisten harrastusryhmien toiminnan keskeyttämistä sisätiloissa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi lauantaina alueen siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen. Alueellinen koordinaatioryhmä valmistelee alueelle laajamittaisia leviämisvaiheen suosituksia ja tiedottaa niistä tiistaina.

Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla ei suositella yli 10 hengen yksityistilaisuuksia, ja ryhmäharrastuksissa on käytössä tarkemmat turvallisuusohjeet.

Länsi- ja Keski-Suomen alueella kiihtymisvaiheessa ovat Pirkanmaan, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Vaasassa tartuntatahti on hidastunut, mutta esimerkiksi kasvomaskeja suositellaan edelleen yläkoululaisia myöten. Yksityistilaisuudet suositellaan kunnasta riippuen rajattavaksi 10:een tai 20 henkeen.

Pirkanmaa ei suosittele yli 10 hengen yksityistilaisuuksia, eikä aikuisten harrastustoimintaa suositella, jos turvavälejä ei voida pitää.

Satakunnassa joukkueurheilun ja kontaktilajien kilpailutoiminta suositellaan rajattavaksi vain omalle alueelle. Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella.

Etelä-Pohjanmaalla ei suositella yli 20 hengen yksityistilaisuuksia eikä aikuisten harrastustoimintaa, jos turvavälit eivät toteudu. Muuta kuin välttämätöntä matkustamista pääkaupunkiseudulle suositellaan välttämään.

Keski-Suomi ja Keski-Pohjanmaa ovat perustasolla. Keski-Pohjanmaalla on kuitenkin voimassa laajennettu maskisuositus.

Kiihtymisvaiheessa ovat myös Kymenlaakso, Varsinais-Suomi ja Kanta-Häme. Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa ei suositella maakuntarajoja ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia.

Kymenlaaksossa suositellaan välttämään yli 10 hengen yksityistilaisuuksia, Varsinais-Suomessa raja on 20 henkeä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle.

Kanta-Hämeen arvioidaan siirtyvän todennäköisesti jo tulevalla viikolla leviämisvaiheeseen, ja alueella tulee maanantaina voimaan lisärajoituksia. Esimerkiksi yli 10 hengen yksityis- ja yleisötilaisuuksia ei suositella, ja matkustamista leviämisvaiheen alueille suositellaan välttämään.

Ahvenanmaa luokittelee itsensä kiihtymisvaiheeseen. Tartunnat ovat kuitenkin tällä hetkellä laskussa. Voimassaolevat rajoitukset noudattelevat pitkälti perustason suosituksia.

Pohjoisessa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on kiihtymisvaiheessa. Pohjois-Pohjanmaa siirtyi lauantaina leviämisvaiheeseen, kun alueellinen koordinaatioryhmä kertoi koronatartuntojen määrän lisääntyneen merkittävästi edeltävän viikon aikana.

Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku on edelleen maan korkeimpia, mutta tapausmäärien kasvu on taittumassa. Yli kymmenen hengen kokoontumisia tai aikuisten ryhmäharrastuksia sisätiloissa ei suositella.

Lapissa epidemia on perustasolla, ja uudet tartunnat ovat vähenemään päin.

Itä-Suomessa tilanne on monin paikoin muuta maata rauhallisempi. Pohjois-, Etelä- ja Itä-Savo sekä Pohjois- ja Etelä-Karjala ovat perustasolla.

Itä-Savossa kahden viikon ilmaantuvuusluku oli lauantaina Manner-Suomen alhaisin, 10 tapausta 100  000 asukasta kohden.

Tapaukset ovat kuitenkin lisääntymässä varsinkin Etelä-Savossa, jossa on sairaanhoitopiirin mukaan viitteitä siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen. Leviämisalueilta tulevia henkilöitä suositellaan välttämään tarpeettomia kontakteja.

Etelä-Karjalassa suositellaan välttämään yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia.

Kainuu siirtyi torstaina kiihtymisvaiheeseen, ja suosituksia on tiukennettu. Sisätiloissa esimerkiksi suositellaan enintään 10 henkilön kokoontumisia.