Koronavirus pitää viranomaiset varpaillaan – Nyt leviää delta plus -variantti

Koronavirus

Etelä-Korean viranomaiset ilmoittivat tiistaina todenneensa ainakin kaksi delta plus -koronavariantin aiheuttamaa tautitapausta.

The Washington Postin mukaan variantin on povattu olevan jopa herkemmin tarttuva kuin alkuperäisen deltavariantin.

Asiasta ei kuitenkaan vallitse yksimielisyyttä.

Laajalle levinnyt deltavariantti havaittiin ensimmäistä kertaa Intiassa. Sittemmin se on lykännyt paluuta normaaliin elämään eri puolilla maailmaa.

Viime viikolla julkaistussa amerikkalaisraportissa arvioitiin, että deltavariantti saattaa levitä yhtä ärhäkästi kuin vesirokko.

Tiedot uudesta vielä helpommin tarttuvasta delta plus -variantista onkin otettu huolestuneena vastaan.

Yhdysvaltalaisen Meharry Medical Collagen johtaja, immunologi James E. K. Hildreth sanoo The Washington Postille, että uuteen varianttiin on suhtauduttava vakavasti.

– Näimme, miten delta käyttäytyi ja levisi nopeasti Intiassa. Miksi meidän olisi syytä ajatella, että delta plus -variantti olisi jollakin tavalla erilainen?

Intian terveysviranomaisten mukaan delta plus -variantti kiinnittyy helpommin keuhkosoluihin ja saattaa olla vastustuskykyisempi koronahoitoja vastaan kuin edelliset variantit.

Euroopassa delta plus -variantti havaittiin ensimmäisen kerran jo viime maaliskuussa. Tämän jälkeen tautitapauksia on esiintynyt myös Yhdysvalloissa, Intiassa ja Britanniassa.

Britanniasta delta plus -variantin aiheuttamia tautitapauksia on löytynyt 39. Todennäköisiä tapauksia on ilmennyt kuusi.