Koronapassi voisi tulla voimaan aikaisintaan syksyllä, Lintilä sanoo HS:lle – "En hetkeäkään epäile, etteivätkö ongelmat olisi ratkaistavissa"

Koronapassi

Koronapassi voisi toteutuessaan olla käytössä aikaisintaan syksyllä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Helsingin Sanomille.

Lintilä kertoo lehdelle, että koronapassi tarvitsee oman lain. Jos hallitus päättäis aloittaa koronapassin valmistelun, kestäisi siinä oma aikansa. Eduskunta tulee kesälomilta syyskuun alussa, joten eduskuntakäsittelyynkin täytyisi varata aikaa.

Lintilä kuitenkin uskoo, että koronapassista olisi hyötyä, vaikka sen käyttöönotto venyisi loka–marraskuulle.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on selvittänyt koronapassia omasta näkökulmastaan, sillä asiasta ei ole hallituksen toimeksiantoa.

TEM on valmistellut muistion, jonka pohjalta hallitus neuvottelee torstaina mahdollisen koronapassin valmistelun käynnistämisestä.

Lintilän mukaan valmisteluun tarvittaisiin mukaan myös oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeriö.

– Kaikki tietävät, että tässä on lukuisia juridisia ja muita vaikeita kohtia. Tämä saadaan varmasti helposti solmuun. Mutta en hetkeäkään epäile, etteivätkö ongelmat olisi ratkaistavissa, jos siihen vain tahtoa on, Lintilä sanoo HS:lle.

Koronapassi toimisi todisteena kahdesta saadusta rokotteesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Koronapassia voitaisiin edellyttää esimerkiksi ravintoloihin, tapahtumiin ja kuntosaleille pääsemiseksi.

Koronapassilla voitaisiin Lintilan mukaan ehkäistä ravintoloiden ja tapahtumien rajoituksia ja täyssulkuja.