Koronan vuoksi aloitettu sisärajavalvonta on päättynyt – Finavia varoittaa ruuhkista, mutta matkailuala ei odota turistiryntäystä enää kesällä

Esimerkiksi Finavia kehottaa Suomeen saapuvia käyttämään Finentry-palvelua ja varaamaan tarvittavat todistukset esille ajoissa.
Sisärajavalvonta

Koronapandemian vuoksi säädetyt matkustusrajoitukset ovat keventyneet maanantaista alkaen, kun maahantulorajoitukset sisärajoilla poistuivat.

Muutoksen myötä rajaliikennettä hoitavat yhtiöt kehottavat matkustajia varautumaan ruuhkien mahdollisuuteen, mutta matkailualan toimijat eivät odota äkillistä turistiryntäystä Suomeen.

Sisärajaliikenne tarkoittaa Suomen ja muun Schengen-alueen välistä liikennettä. Vastuu näistä maista saapuvien maahantulosta siirtyy Rajavartiolaitokselta terveysviranomaisille.

Ulkorajaliikenteessä rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta.

Suomeen voivat saapua vapaasti ne, joilla on hyväksyttävä todistus saadusta koronarokotussarjasta. Suomi ei enää rajoita sitä, miltä paikoilta Ruotsin tai Norjan vastaiset rajat voi ylittää.

Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuudesta vastaavan Vantaan kaupungin mukaan kaikkien riskimaista Suomeen tulevien koronatodistukset tarkastetaan. Lentokenttäyhtiö Finavian kiitotie- ja asematasotoiminnasta vastaavan johtajan Jani Elasmaan mukaan tämä voi johtaa Helsinki-Vantaan lentoaseman ajoittaiseen ruuhkautumiseen. Myös Helsingin Satama on varoittanut terminaalien ja autokenttien ruuhkautumismahdollisuudesta.

Finavia ja satama ovat kehottaneet käyttämään ennakkoon Finentry-palvelua sujuvoittamaan matkustamista sekä ottamaan vaadittavat todistukset esille ajoissa.

Finavian Elasmaan mukaan merkittäviä ruuhkia ei ainakaan vielä ole syntynyt.

–  Totta kai, kun mikä tahansa uusi prosessi otetaan käyttöön, niin jonkunlaisia pullonkauloja saattaa syntyä tämän ja tulevien päivien aikana, hän arvioi.

Myös Helsingin sataman turvallisuuspäällikön Eero Laaksonen uskoo, että matkustajamäärät voivat kasvaa hieman sisärajavalvonnan loppumisen myötä.

S-ryhmän hotellien heinä–elokuun varaustilanteeseen matkailurajoitusten lievennykset eivät ole ainakaan toistaiseksi vaikuttaneet.

–  Yksittäisiä matkailijoita varmaankin tulee, mutta ryhmiin ja matkanjärjestäjien matkoihin tilanne ei vaikuta. Suomesta puuttuu nyt tapahtumia, kokouksia ja kongresseja, eikä niitä polkaista käyntiin nopeasti, markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie sanoo.

Kesämatkailijat tulevat S-ryhmän hotelleihin yleisimmin Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta.

Koronaepidemian aikana tämä kesäkausi on ollut Vitien mukaan viime kesää parempi. Taloudellisilta menetyksiltä ei ole silti vältytty.

Syksyn ja loppuvuoden suhteen Vitie on toiveikkaampi.

Myöskään Lapissa ei odoteta ulkomaalaisten turistien ryntäystä loppukesälle tai syksylle.

Lapin Matkailuelinkeinon Liiton (Finnish Lapland Tourist Board) toiminnanjohtajan Nina Forsellin mukaan suuri osa matkanjärjestäjistä on perunut matkatuotantonsa pitkään jatkuneen epävarman tilanteen vuoksi.

Hotellien tarkkaa varaustilannetta Lapissa hän ei osaa sanoa.

Kausi onkin Forsellin mukaan vilkastunut, mutta on silti edelleen talvea huomattavasti rauhallisempi.

–  Suuremmat odotukset ovat nyt ehdottomasti talvikaudessa, koska rokotuskattavuus laajenee sekä Suomessa että ulkomailla. Näin ollen talvella pitäisi olla turvallista matkustaa, Forsell arvioi.