Korona-aika ei ole pelkkää eristäytymistä – ainutlaatuinen idea tuetusta lomanvietosta kasvattaa suosiota

Lomailu

Ihmisten eristäytyminen koteihin koronpandemian aikana tuottaa kuormitusta moneen perheeseen.

Sen myötä Maaseudun Terveys- ja Lomahuollossa (MTLH ry) syntyi ajatus ”kotoisasta lomasta”, jossa lomaohjelma tuodaan kotiin ja sen lähiympäristöön virtuaalisesti.

Kansainvälisesti ainutlaatuisen pilottihankkeen osallistujista 92 prosenttia kertoi henkisen hyvinvointinsa parantuneen. Nuorimmat osallistujat olivat lapsia, iäkkäin oli yli 80-vuotias.

Sosiaalisen lomatoiminnan järjestö MTLH toteutti marraskuun aikana kahden päivän pituiset virtuaalilomat neljälle eri kohderyhmälle. Lomalaiset pitivät yhteyttä toisiinsa chatin ja reaaliaikaisen videoyhteyden välityksellä. 

– Tietojemme mukaan tällaista toimintaa ei ole järjestetty koskaan aiemmin. Ohjelmassa oli muun muassa livekokkaustuokioita, hyvinvointiharjoituksia ja ohjattuja liikuntatuokioita omassa kodissa tai sen lähellä. Vertaistuki on tutkitusti tärkeää: tuetulla lomalla voi jakaa kokemuksia sekä saada tietoa ja rohkaisua, toiminnanjohtaja Anne Ylönen kertoo. 

”Tuntui siltä kuin olisi ollut parin päivän ajan kaveri täällä kotona”, lomailija sanoi palautteessaan.

Seuran merkitys korostui: etenkin iäkkäät osallistujat pitivät sitä tärkeänä. 92 prosenttia virtuaaliloman osallistujista kertoi henkisen hyvinvointinsa parantuneen. 

”Voi lomaa viettää netin välitykselläkin. Oli kiva lomatunnelma. Olohuoneen keskelle voi pystyttää vaikka teltan”, lomailija kertoi palautteessa. Monet lomalaiset aikoivat jatkaa yhteydenpitoa vielä loman jälkeenkin. 

– Verkossa on mahdollista toteuttaa merkityksellisiä kohtaamisia kaikenikäisillä. Nuorimmat osallistujat olivat sylivauvoja, iäkkäin oli yli kahdeksankymmentävuotias. Valtaosa kertoi ilahtuneensa muiden virtuaalisesta kohtaamisesta, Ylönen kertoo. 

Virtuaaliset lomat räätälöitiin kohderyhmän mukaan. Lapsiperheiden lomaohjelmassa muun muassa rakennettiin perhepyramidi, eläkeikäisille järjestettiin tanssiharjoitukset. Myös liikuntaohjelmasta pidettiin: 95 prosenttia osallistujista kertoi fyysisen hyvinvointinsa parantuneen. 

Lisäksi pilotti toi yhteiskunnallisesti arvokasta tietoa eri käyttäjäryhmien teknisistä valmiuksista. 65 prosenttia osallistujista kertoi digitaalisten taitojensa parantuneen loman aikana.