Konservatiivienemmistöinen Yhdysvaltain korkein oikeus vaikutti asettuvan aborttioikeuden rajaamisen kannalle – "Vaihtoehdot Roe-päätöksen vahvistaminen tai kumoaminen"

Jos korkein oikeus pitää Mississippin lain voimassa edes osittain, raskaudenkeskeytyksestä voisi tulla laitonta jopa puolessa maan osavaltioista.
Yhdysvallat

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa kuultiin keskiviikkona ensimmäiset puheenvuorot aborttioikeutta koskevassa oikeusjutussa. Intensiivisten puheenvuorojen jälkeen useat yhdysvaltalaismediat tulkitsivat, että korkein oikeus olisi kallellaan pitämään voimassa Mississippin osavaltion lain, joka kieltää abortin 15. raskausviikon jälkeen.

Yksikään oikeuden kuudesta konservatiivituomarista ei suoraan ilmaissut tukevansa korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiin perustuvaa kantaa, jonka mukaan osavaltioilla ei ole oikeutta kieltää ennen sikiön elinkelpoisuutta tehtävää raskaudenkeskeytystä.

Nykyisellään yhdysvaltalaisnaisilla on korkeimman oikeuden ennakkopäätösten perusteella oikeus aborttiin sikiön elinkelpoisuuteen saakka eli noin 23. raskausviikolle.

Mississippin ainokaista aborttiklinikkaa jutussa edustavan asianajajan Julie Rikelmanin mukaan päätösoikeuden siirtäminen osavaltioille tarkoittaisi, että lainsäätäjät voisivat pakottaa naiset synnyttämään vastoin tahtoaan.

Mississippin osavaltion ja osavaltion ainoan aborttiklinikan välinen oikeusjuttu on merkitykseltään osavaltion aborttioikeutta suurempi. Jos korkein oikeus pitää Mississippin lain voimassa edes osittain, raskaudenkeskeytyksestä voisi tulla laitonta vähintään puolessa maan osavaltioista.

Esimerkiksi radiokanava NPR:n haastatteleman Notre Damen yliopiston oikeustieteen professorin O. Carter Sneadin mukaan on hyvin mahdollista, että jos korkein oikeus asettuu Mississippin kannalle aborttioikeuden rajaamisessa, se vaikuttaisi myös aborttioikeuden vuoden 1973 avainpäätöksen.

Osavaltioiden oman päätösoikeuden liki 50 vuotta sitten kumonnut oikeusjuttu Roe vastaan Wade määritteli abortin kuuluvan naisten oikeuksiin ja perustuslain turvaavan naisen oikeuden valita raskaudenkeskeytys ennen kuin sikiö on elinkelpoinen kohdun ulkopuolella.

Korkeimman oikeuden konservatiivituomareihin kuuluva Samuel Alito Jr. totesi, että oikeuden ainoat todelliset vaihtoehdot ovat joko Roe-päätöksen uudelleen vahvistaminen tai sen kumoaminen.