Kokoomuksen Heinonen reposteli IS:n kohuhaastattelulla, Kulmuni toppuutteli – "Ei epäilystäkään, etteikö Vanhanen jakaisi talouden kuvaa"

”Velkarahalla voimme ainoastaan ostaa aikaa”
Talous

Ex-valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) lausunnot viime lauantain Ilta-Sanomissa on luettu tarkasti kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

Haastattelua referoivat sekä ryhmäjohtaja Kai Mykkänen että Timo Heinonen, kun eduskunta käsitteli hallituksen esitystä ensi vuoden budjetiksi.

Heinonen tulkitsi, että Kulmuni olisi kritisoinut jutussa valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) johdolla toteutettavaa talous- ja työllisyyslinjaa.

– Edustaja Kulmuni toteaa: ”Minusta hallituksen pitää ainakin noudattaa itse sopimiaan asioita eikä koko ajan lieventää niitä”. Ministeri Vanhanen, eikö edeltäjänne puhu varsin järkeviä, Heinonen kyseli Ilta-Sanomien paperilehteä heilutellen.

Heinosen hämmästelyihin vastasi kuitenkin itse Kulmuni.

– Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö nykyinen valtiovarainministeri Vanhanen jakaisi sitä julkisen talouden huolestuttavaa kuvaa, josta itsekin haastattelussa puhuin.

Kulmuni kuitenkin halusi tietää, tunnistavatko myös keskustan hallituskumppanit julkista taloutta riivaavien ongelmien vakavuuden.

Keskustaedustaja varoitti, että hallituksen pitkän tähtäimen kestävyystiekartta ja tähän mennessä päätetyt työllisyystoimet ovat epätasapainossa.

– Nehän ovat siis epäuskottavia.

IS:n haastattelussa keskustan entinen puheenjohtaja korosti, että puolueen tulisi pitää kiinni hallitusneuvotteluissa sovituista tavoitteista.

– Ainakin keskustan pitäisi pidättäytyä niissä tavoitteissa, mitä on asetettu. Eihän se niin voi olla, että koronan varjolla unohdetaan, että meillä oli todella isoja taloudellisia ongelmia jo ennen pandemiaa. Nyt eletään… tai vuosi on eletty pelkästään velkarahan jakamisella. Siitä on kyllä päästy sopuun, mutta talouden tervehdyttämisestä ei.

Lisäksi Kulmuni sanoi ymmärtävänsä sen, ettei työllisyysaste nouse tänä vuonna koronarajoitusten takia.

– Mutta kun ei ole näköpiirissäkään, että se nousisi, edustaja kipuili.

Valtiovarainministeri Vanhanen tyytyi omissa puheenvuoroissaan kuvaamaan niitä yhteiskunnallisia tarpeita, joita koronapandemia on aiheuttanut.

Lisäksi hän painotti, että talouden rakenteissa on paljon korjattavaa.

– Velkarahalla voimme ainoastaan ostaa aikaa.

– Valtio on ottanut rajusti iskuja vastaan, kuten muissakin maissa. Ennen pitkään velkaantumisen alasajo kuitenkin tulee ajankohtaiseksi.

Vanhanen varoitti, että parin prosentin vuosittainen kasvu on Suomelle liian vaatimaton taso.

Hän vetosikin yrityksiin, jotta ne käyttäisivät jo olemassa olevia paikallisen sopimisen keinoja mahdollisimman laajasti talven ja kevään aikana.

Ministerin mukaan suomalaisten yritysten on päästävä kiinni koronapandemian jälkeiseen maailmantalouden kasvuun.

Juttua korjattu klo: 14:29.

Jutussa kerrottiin aiemmin, että Kulmuni olisi ollut vakuuttunut siitä, että keskustan hallituskumppanit ymmärtävät julkisen talouden ongelmien vakavuuden.

Kulmuni kuitenkin kysyi, ymmärtävätkö hallituskumppanit, kuinka vaikea tilanne on.