Kokoomuksella on vaikeaa molemmilla laidoillaan, Eduskuntatutkimuksen Jokisipilä arvioi – konservatiiveilla ja sinivihreillä on epäluuloa toisiaan kohtaan

Tutkijan mukaan konservatiivisuudella on yhteiskunnassa yhä vähemmän tilaa
Kokoomus

Kokoomuksessa vaikeaa on nyt sekä liberaaleilla että konservatiiveilla, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Jussi Halla-ahon valinnan perussuomalaisten puheenjohtajaksi jälkeen, ettei riskiä kokoomuksen ja perussuomalaisten välisestä kamppailusta samoista kannattajista ole. Jokisipilä huomauttaa, että viimeistään puolueen sisäinen tuore selvitys todistaa väitteen vääräksi.

– Puolueen perinteisen linjan konservatiivit kipuilevat arvoliberaalin nykyisyyden kanssa, siksi perussuomalaiset on kokoomukselle tärkeä kysymys ja puolueiden välinen rajapinta erottuu.

Kirsi Pihan tapaus on Jokisipilän mielestä osoitus siitä, että kipuilemaan joutuvat myös liberaalit sinivihreät.

– Cityliberaalille linjalle tuottaa suuria vaikeuksia toimia samassa poliittisessa liikkeessä sellaisten toimijoiden kanssa, joiden linjaukset ovat konservatiivisia.

– Pihan puheet lähtiessä olivat jopa aika kovia. Hän viittasi rivien väleistä siihen suuntaan, että osa kokoomuslaisista edustaa moraalisesti kyseenalaisia arvoja. Hän heitti ilmaan puheet ihmisarvolla politikoinnista, viittamatta tosin kehenkään. Tämä on kokoomuksen linjaan kohdistuvaa, kovaakin kritiikkiä, Jokisipilä arvioi Suomenmaalle.

Tämä kuvastaa Jokisipilän mielestä yhteiskunnallista ilmapiiriä laajemminkin.

– Konservatiivisten arvojen tila on käynyt aika pieneksi. On kasvava määrä ihmisiä, jotka mieltävät moraalisesti ongelmalliseksi sen, että joku edustaa konservatiivisia näkemyksiä.

Historiallisesti konservatiivisuus oli kokoomuksessa pitkään vahva voima. Nyt liberaalius nousee esille entistä enemmän, eikä tasapainoilu näiden linjojen sekä välimaastoon sijoittuvien sosiaalireformistien välillä ole helppoa, Jokisipilä sanoo.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana konservatiivisiipi on käynyt entistä pienemmäksi. Yhteiskunnallinen ilmapiiri on muuttunut niin, että osan perinteistä konservatiivista ajattelua katsotaan olevan patavanhoillista. Siitä halutaan yhä enemmän eroon ja sitä pidetään yhteiskunnallisena ongelmana.

Kokoomukselle linjan päivittäminen on vaikeaa, sillä lähtökohta ja historia on selkeän konservatiivista.

– Päivittämisessä niin, että mitään puolueen sisään mahtuvaa linjaa ei menetä, on vaikea onnistua. On haasteellista olla suututtamatta jotakin ryhmää samalla kun toista haluaa enemmän mukaan.

Pihan päätös luopua pormestariehdokkuudesta avaa Jokisipilän mielestä yhä enemmän tilaa vihreille Helsingissä. Vihreiden Anni Sinnemäki ei viime vaaleissa pystynyt haastamaan tutkijan mukaan kokoomuksen Jan Vapaavuorta uskottavasti, mutta nyt vihreillä on kaikki mahdollisuudet.

– Nyt apulaispormestarina toiminut Sinnemäki on tuttu, kokenut toimija, ja hän tuntee tehtäväkenttänsä. Kokoomus joutuu nyt lähtemään jollain tavalla altavastaajana tähän kisaan. Vihreät oli sitä paitsi Helsingin kaupungin kyselyssä noussut jo kokoomusta suositummaksi puolueeksi pääkaupungissa.