”Koittakaa jaksaa” ei riitä – opiskelijoiden koronainfo tuotti pettymyksen, keskustaopiskelijoiden Leskelä sanoo

”Akuuteimmat toimet on suunnattava opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin”
Opiskelijat

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Eveliina Leskelä sanoo, että opiskelijoille suunnattu hallituksen koronainfo tuotti opiskelijoille pettymyksen.

– Infon viestisisältö oli lähinnä ”koittakaa jaksaa”. Toki opintotuen joustomahdollisuudet mainittiin, mutta suurimmalta osin info oli sisällöltään varsin laiha. Opiskelijoille se jätti tyhjän tunteen. Korona-aika ei tule jäämään opiskelijoiden mieliin yhteisenä sukupolvikokemuksena, vaan mielen murtumisen ajanjaksona.

Pääministeri Sanna Marin (sd.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sekä opetusministeri Jussi Saramo (vas.) vastailivat eilen keskiviikkona opiskelijoiden kysymyksiin koronasta. Konkretia jäi Leskelän mukaan puuttumaan, ja nyt olisi tarvittu lupauksia toimista.

Korona-aika on lisännyt opiskelijoiden yksinäisyyttä, mielenterveyden haasteita ja uupumusta kestämättömällä tavalla, Leskelä huomauttaa. Näihin kysymyksiin opiskelijat odottivat vastauksia.

– Akuuteimmat toimet on suunnattava opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin. Ensisijaisena toimena opintojen tukipalvelut on hoidettava kuntoon. On kestämätöntä, ettei jokaisessa korkeakoulussa vieläkään ole riittävästi opintopsykologeja.

– Myös kauan puhuttu terapiatakuu tulee toteuttaa pikimmiten ja kuntoutuspsykoterapiaan pääsyä pitää helpottaa. Useimmat opiskelijat tuskailevat suorituspaineiden keskellä, joten tähän väliaikaisena ratkaisuna voisi toimia suoritusvaatimusten höllääminen ja tukikuukausien lisääminen. Myös kurssikohtaisia suoritusmahdollisuuksia on laajennettava.

Leskelä toivoo keinoja myös yhteisölliselle opiskelulle etäilystä huolimatta. Hän muistuttaa, että koronapandemialla on suoria vaikutuksia myös opiskelijoiden toimeentuloon.

– Tässä asiassa pohtisin opintotuen tasokorotusta tai sitä, että koronavuosina opiskelleille tai opintonsa aloittaneille annettaisiin lisäaikaa opintolainahyvitykseen. Seuraava kehysriihi on varmasti se paikka, jossa näitä suuria ratkaisuja tehdään. Toivottavasti opiskelijoiden huoli muistetaan siellä.