Valtiojohdon pitää boikotoida Pekingin olympialaisia, keskustanuorten puheenjohtaja vaatii Marinilta ja Haavistolta

”Jos politiikka ei liity urheiluun, miksi urheilun rahoituksesta tehdään poliittisia päätöksiä?”
Pekingin talviolympialaiset

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos on sitä mieltä, että Suomen valtiojohdon pitäisi osallistua Pekingin talviolympialaisten boikottiin.

– Useat maat, kuten Yhdysvallat, Japani ja Australia, eivät lähetä Pekingin olympialaisiin valtiollisen tason edustajaa. Mielestäni heidän päätöksensä on ihailtava, koska emme voi sulkea silmiämme uiguurien kohtalosta Kiinassa.

Urheilijoiden osallistumiseen valtiojohtojen boikotti ei ole vaikuttamassa.

Sandroos kirjoittaa Suomenmaan Puheenvuorossaan pitävänsä typeränä sitä ajatusta, että politiikka ja urheilu eivät liittyisi toisiinsa.

– Politiikka vaikuttaa aivan kaikkeen ihmisten tekemiseen maailmassa.

– Jos politiikka ei liity urheiluun, miksi urheilun rahoituksesta tehdään poliittisia päätöksiä? Tai miksi aikanaan punakoneen voittaminen jääkiekossa oli merkityksellistä, Sandroos kysyy.

Keskustanuorten johtaja vetoaa ulkopolitiikan johtoon.

– Pääministerin ja ulkoministerin on käytävä aiheesta välittömästi keskustelu, koska tämä on ulkopolitiikkaa. Pelkkä ”en kommentoi” ei riitä.

Politiikka ja urheilu kävelevät käsi kädessä, aivan kuten politiikka ja kulttuurikin, Sandroos huomauttaa. Siksi Suomenkin valtiojohdon pitäisi hänen mielestään boikotoida Kiinan järjestämiä olympialaisia, sillä Kiina ei kunnioita uiguurivähemmistönsä ihmisoikeuksia.

– Uiguureja suljetaan tälläkin hetkellä kiinalaisiin “uudelleenkoulutusleireihin”, eli rangaistuslaitoksiin, joissa heitä painostetaan luopumaan uskonnostaan, hylkäämään kulttuurinsa ja omaksumaan kommunistisen puolueen aate. Emme voi sulkea katsettamme yli kymmenen miljoonan ihmisen kansan etnisestä puhdistuksesta.

– Suomen on hankalaa boikotoida kiinalaisen mahtiyhteiskunnan järjestämiä urheilukarkeloita, mutta keskustelua tapahtuvista ihmisoikeusrikoksista ei pidä hyssytellä piiloutumalla “urheilu on vain urheilua” -kilven taakse, Sandroos kirjoittaa.

Keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on lähdössä olympialaisiin Suomen valtiojohdon edustajana, eli Sandroosin kritiikki osuu myös oman puolueen ministeriin.

– Kysymys on talviurheilun neljään vuoteen tärkeimmästä tapahtumasta. Se on urheilijoille, heidän taustajoukoilleen ja urheilua rakastaville ihmisille ykkösjuttu talviurheilussa ja se on paikka, jossa perinteisesti Suomen urheiluasioista vastaavat ministerit ovat olleet, Kurvinen kommentoi ratkaisua Ylelle kuun puolivälissä.

Keskustanuorten puheenjohtaja näkee edessä tarpeen keskustelulle.

– Meidän on keskusteltava laajemmin, millaisiin tilaisuuksiin Suomi osallistuu ja miten voimme yhdessä ihmisoikeusjärjestöjen ja muiden maiden kanssa parantaa ihmisoikeustilannetta globaalisti. Internetin johdosta sukupolvemme näkee maailman Suomen rajojen yli paremmin kuin aikaisemmat sukupolvet.

– Seuraavat ihmisoikeusrikokset saapuvat tv-ruutujemme eteen Qatarissa pelattavien jalkapallon MM-kisojen kautta, jotka on hankittu korruptiorahalla ja rakennettu orjatyöllä, Sandroos muistuttaa vielä.

Juttua täydennetty klo. 14.02 ja 15.10.