Keskustanuorten puheenjohtaja vaatii järkeä kesätapahtumien byrokratiaan: “Yhden lupahakemuksen pitää riittää"

Norminpurku

Tapahtumien järjestämiseen liittyvää byrokratiaa pitää karsia, vaatii keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

Kempin mukaan kymmenet kaavakkeet, tiukat määräajat ja lupamaksut uuvuttavat tapahtumanjärjestäjät sen sijaan, että pienten tapahtuman järjestäminen olisi innostavaa ja kuntalaisia tai kaupunkilaisia yhdistävää kesäpuuhaa.

– Kesätapahtumia järjestäessä hallituksen norminpurkua tulee ikävä, Kemppi toteaa tiedotteessaan.

Kempin mielestä tapahtumien järjestämiseen liittyvää byrokratiaa tulee karsia ja sekavia lupakaavakkeita yhdistää, jotta papereita ei tarvitse täyttää saman tapahtuman osalta useaan kertaan.

Hän vaatii, että lupa-asiat pitäisi myös voida hoitaa kaikki samalta luukulta.

– Tapahtumien lupaasiat tulisi keskittää yhteen paikkaan, johon olisi helppo mennä fyysisesti tai netissä. Tällä hetkellä lupia haetaan useilta eri viranomaisilta. Yhden luukun periaatetta on ehdotettu myöskin Opetus- ja kulttuuriministeriölle luovutetussa kartoituksessa vuonna 2015, Kemppi huomauttaa.

Keskustanuorten puheenjohtaja harmittelee, että tällä hetkellä toistuvat kulttuuritapahtumatkaan eivät pääse irti vuosittaisesta byrokratiasta sen sijaan, että ne voisivat jo hakiessa ilmoittaa hakevansa jatkuvaa vuosittaista lupaa samalle tilaisuudelle.

Kemppi olisi myös valmis höllentämään esimerkiksi järjestyksenvalvontaa ja elintarvikkeiden tilapäistä myyntiä koskevaa sääntelyä.

– Lisäksi korvauksetta tehtävää vapaaehtoistyötä ei saisi missään tilanteessa katsoa veronalaiseksi toiminnaksi, hän korostaa.

Kemppi korostaa, että kesätapahtumat tuovat ihmisiä yhteen ja ovat erinomainen paikka tutustua uusiin ihmisiin, harrastuksiin tai elämyksiin.

– Lupa-asiat eivät saa olla este suomalaisten yhteisöllisyyden kokemuksille.

Hilkka Kempin mielestä tapahtumien lupa-asiat pitäisi voida hoitaa yhdeltä luukulta. (Kuva: Maria Seppälä)