Keskustan puoluevaltuustoa johtava Antti Kivelä: Leikkauksia tehtiin, koska Suomi oli Kreikan tiellä – “Sanoimme, että tulemme tekemään ratkaisuja, joista kukaan ei tykkää“

Avaukset harkinnanvaraisesta lapsilisästä ja opettajien lisäämisestä ammatilliseen koulutukseen ovat Kivelän mielestä loistavia
Puoluevaltuusto

Kuopiolainen sydänlääkäri Antti Kivelä, 52, taputettiin jatkokaudelle keskustan puoluevaltuuston johtoon viikonloppuna Turussa. Haastajia ei ollut.

Kivelä kertoo pitävänsä puoluevaltuustoa puolueen linjan perälautana, kun puoluejohto ja puoluehallitus linjaavat politiikkaa.

– Mutta siinä vaiheessa kun tullaan fundamentaaleihin kysymyksiin, puoluevaltuusto on se paikka, missä viimeinen sana sanotaan. Silloin puoluevaltuuston pitää nostaa äänenpainoaan, hän sanoo Suomenmaalle.

Kivelä ei ole ottanut aktiivisesti kantaa päivänpolitiikkaan tiedotusvälineissä. Hänen mielestään on tärkeää, että pääministeripuolueen viesti on yhtenäinen.

– Nykyinen mediamaailma on sellainen, että yksikin sanavalintaero halutaan tulkita johonkin suuntaan. Puoluevaltuuston puheenjohtajan on parempi vaikuttaa sisäisellä keskustelulla, ja ulostulevat kirjaimet tulevat muusta suusta, Kivelä linjaa.

Keskusta esittää ensi vaalikaudelle harkinnanvaraista lapsilisän korotusta pienituloisille perheille sekä tuhatta uutta ohjaajaa ja opettajaa ammatilliseen koulutukseen. Molempien hintalappu olisi alustavien laskelmien mukaan noin 50 miljoonaa eli yhteensä noin 100 miljoonaa euroa.

– Ne ovat erittäin loistavia avauksia, Kivelä kehuu.

Hän kertoo keskustelleensa puoluevaltuustossa aamuhartauden pitäneen kirkkoherran Jouni Lehikoisen kanssa, ja kuulleensa, että perheiden köyhyys näkyy yhä enemmän myös kirkon diakoniatyössä.

– Keskustaa tarvitaan köyhän asian ajamiseen, Kivelä toteaa.

Keskustan avausten yhteydessä on jo muistuteltu, että keskustajohtoinen hallitus leikkasi itse viime vuonna sekä lapsilisistä että ammatillisesta koulutuksesta.

Hallitus käytti niin sanottua juustohöylää pakollisten leikkausten tekemiseen, eli suurista menoeristä leikattiin vähän, koska niissä ovat suuret rahavirrat.

Lapsilisää leikattiin 0,87 euroa kuukaudessa ensimmäisestä ja 0,96 euroa toisesta lapsesta. Viime vuonna hallitus nipisti myös ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa euroa.

Kivelä sanoo, että leikkaukset eivät kuuluneet keskustalaiseen arvopohjaan, mutta ne tehtiin vastuunkannon nimissä.

– Jos toiset sotkevat valtion rahatalouden niin, että olemme menossa Kreikan tielle, sille on pakko tehdä jotain.

Kivelä korostaa, että välttämättömistä leikkauksista varoiteltiin jo ennen vaalikauden alkua.

– Pitää muistaa, mitä puhuimme vuoden 2014 lopussa ja koko kevään 2015. Sanoimme, että tulemme tekemään ratkaisuja, joista kukaan ei tykkää, vähiten me itse.

Kivelä sanoo olevansa tyytyväinen puoluevaltuuston kokouksen tunnelmaan.

– Meillä on luja luottamus yhteiseen asiaan, arvopohjaan, valintoihin ja linjakysymyksiin.

135-jäseninen puoluevaltuusto oli ensimmäistä kertaa koolla nykyisellä kokoonpanolla. Piirit esittivät jäseniä tulevalle kaksivuotiskaudelle kevään kokouksissaan, ja valinnat hyväksyttiin puoluekokouksessa. Kivelä kiittelee puoluevaltuutettuja rakentavista, kriittisistä ja ratkaisukeskeisistä puheenvuoroista, joita on kuultu viikonlopun aikana.

– Niitä yritän ruokkia yhä enemmän tulevien kahden vuoden aikana ennen Vantaan puoluekokousta, Kivelä kertoo.

Kak­si ker­taa vuo­des­sa ko­koon­tu­va puo­lu­e­val­tuus­to käyt­tää kes­kus­tas­sa ylin­tä pää­tös­val­taa puo­lu­e­ko­kous­ten vä­lil­lä. Puo­lu­e­val­tuus­toon lu­keu­tuu jä­se­niä pii­reis­tä ja si­sar­jär­jes­töis­tä sekä puo­lu­een pu­heen­joh­ta­ja, va­ra­pu­heen­joh­ta­jat ja puo­lu­e­sih­tee­ri.