Keskustan profiili jäi kriisien alle, Hyssälä ja Pekkarinen uskovat – "Fiilinki ratkaisee"
Keskustan tien pitäisi olla näillä kynttilöillä yhtä valaistu kuin naapureidenkin, runolliseksi heittäytyvä keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen sanoo pohtiessaan keskustan kannatusta.
Tuoreimmassa Ylen gallupissa se oli 10,9 prosenttia.
Pekkarinen katsoo, että keskusta ”ei ole toiminut huonosti” hallituksessa, mutta tämän kauden isot kriisit eli korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan heittivät kaiken päälle harson, joka hämärtää puolueen profiilia.
– Sen läpi keskusta ei ole hyvilläkään teoilla päässyt.
Pekkarinen toteaa, että niin sanotuissa normaalioloissa keskustan pitäisi haastaa vihervasemmistoa.
– Sellaiselle ei ole kuitenkaan ollut sijaa koronan ja sodan vuoksi. Sitten on jääty vähän siihen samaan vihervasemmiston maisemaan.
Kokenut keskustavaikuttaja Liisa Hyssälä myös katsoo, että keskustan profiili on päässyt väljähtymään nykyhallituksessa.
– Keskusta on oikeisto- ja vasemmistoblokkien puristuksessa, josta on näköjään vaikea pyristellä irti. En kuitenkaan usko ollenkaan siihen, että tämä tilanne on pysyvä. Ihmisläheiselle aatteelle on kysyntää, Hyssälä sanoo.
Sekä Pekkarisella että Hyssälällä on pitkä ministerikokemus. Hyssälä katsoo, että keskusta on nytkin kantanut vastuuta kunniakkaasti.
– Kukaan ei tiennyt, että näin vaikea aika voisi hallitukselle tulla. Kaikki maailman asiat kaatuivat samaan aikaan syliin niin Suomessa kuin globaalisti. Vastuunkanto tällaisena aikana ei näy gallupeissa.
Pekkarinen toteaa olleensa itsekin hallituksessa vasemmiston kanssa, mutta se oli eri tarina.
– Keskusta oli vahva ja sillä oli kansan kannatus. Sellaista ei ollut taustalla, kun keskusta lähti tähän kyynärkynkkään, joka rasittaa tarpeettomasti.
Hyssälä ei myöskään usko yksittäisten asioiden vaikuttavan keskustan kannatustilanteeseen.
– Fiilinki ratkaisee. Ennen sanottiin, että kokoomuksella on parhaat bileet. Siinä on asian ydintäkin, ihmiset kokevat sen fiiliksen, hän sanoo.
Miten keskusta saisi ne parhaat bileet?
Hyssälä sanoo, että puolueen pitäisi pystyä ainakin viestimään koko maahan.
– Viestintään pitää panna enemmän resursseja kuin vaikkapa maakunnissa oleviin toimistoihin. Tässä ajassa en rakentaisi seiniä vaan viestintää.
Hyssälä käyttää aktiivisesti viestipalvelu Twitteriä ja harmittelee, ettei hän voi seurata siellä keskustan politiikkaa entiseen tapaan. Hyssälä kehuu valtiovarainministeriön entistä valtiosihteeriä Maria Kaisa Aulaa, joka kertoi Twitterissä aktiivisesti työpäivänsä tapahtumista.
– Miksi en enää näe sellaista? Siihen se kuoli, kun Maria Kaisa lähti.
Pekkarinen kiinnittää huomiota siihen, että keskustassa on nyt vallassa uusi sukupolvi, mutta myöskään ”kokemus ei olisi pahitteeksi”.
– Toivottavasti sieltä nousee sellaisia tyyppejä, jotka pystyvät kaikkeen siihen, mitä tarvittaisiin. Helppoa se ei ole. Tarvitaan lisää vahvaa retoriikkaa ja reagointikyvyssä on parantamisen varaa, hän toteaa.
Pekkarinen perää keskustalta realistisia ratkaisuja ilmastokysymyksiin.
– Tarvitaan rajun kovaa puolustusta suomalaisen luonnon raaka-aineiden kestävälle hyödyntämiselle, sekä omavaraisuutta ja paikallisuutta maailman halaamisen sijaan, hän sanoo.

Sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Hyssälä seuraa etenkin entistä tonttiaan, jota hoitaa nyt vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.
– Työvoimapula on jatkuvasti esillä, mutta yhtään esitystä kannustavuuden lisäämiseksi ei ole tullut, saati päätöksiä. Olisin myös odottanut, että ministeri Sarkkinen olisi ryhtynyt uudistamaan asumistukea, jonka kaikki kokevat ongelmalliseksi.
Hyssälä uskoo, että kevään eduskuntavaaleissa puhutaan edelleen sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän uskoo ihmisten seuraavan, miten hyvinvointialueet käynnistyvät vuoden alussa.
– Terveys on jokaisella sellainen kysymys, että sitä miettii, miten hoitoa saa. Uskon, että se nousee ykkösteemaksi jälleen.