Keskustan Kurvinen: Suomi tarvitsisi vaalikaudet ylittävän aluepoliittisen sopimuksen – “Suomi erilaistuu, mutta eriarvoistua se ei saa“

Aluepolitiikka

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Kurvisen mukaan Suomi tarvitsisi kahden-kolmen vaalikauden mittaisen aluepoliittisen sopimuksen.

Sen tärkein tavoite olisi Kurvisen mukaan tasa-arvoisten peruspalvelujen turvaaminen jokaiselle suomalaiselle kautta maan.

Vauvapula, muuttoliike kaupunkeihin sekä ikääntyminen ovat jo nyt todellisuutta ja muuttavat yhteiskuntaa.

– Suomi erilaistuu, mutta eriarvoistua se ei saa. Lasten ja nuorten on päästävä kouluun, mummot ja papat on hoidettava ja ylipäätään elämisen edellytyksiä on oltava myös niillä seuduilla, joista väki on vähentynyt, hän toteaa.

Kurvinen korostaa, että esimerkiksi koulutuksen tasa-arvon toteutumiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja.

– Keskustan yksi esitys on toisen asteen lähikoulu, joka mahdollistaisi yhä useammalle nuorelle opiskelun lähellä kotia peruskoulun jälkeen, Kurvinen sanoi Sodankylässä perinteisessä koparakeittojuhlassa. Hän puhui myöhemmin samasta aiheesta myös Rovaniemellä

Keskustaryhmyri tähdentää, että ihmisillä on oltava oikeus itse päättää, minne kotinsa ja elämänsä rakentavat.

Aluepoliittisessa sopimuksessa kyse on siitä, että maan sisäistä keskittymiskehitystä ei poliittisin päätöksin tietoisesti voimisteta, vaikka hallitukset vaihtuvat.

– Marinin-Kulmunin hallituksen politiikan johtoajatuksia on koko Suomen tasapuolinen kehittäminen. Ei ihmisten perusoikeuksien toteutuminen kotipaikasta riippumatta voi olla hallituspohjasta kiinni. Se on yhteinen asia yli hallitus-oppositiorajan ja laajemminkin yhteiskunnassa, Kurvinen muistutti.

– Keskittämisuskovaisten olisi aika tunnustaa, että työllisyyden parantaminen ja muiden isojen asioiden ratkaiseminen edellyttävät koko maan voimavarojen hyödyntämistä. Tutkimusten mukaan muutos muhii myös ihmisten itsensä keskuudessa. Siksi nyt on lisättävä mahdollisuuksia esimerkiksi monipaikkaiseen työntekoon. Se on tulevaisuutta, Kurvinen totesi pohjoisen kiertueellaan.

Pohjalaisedustaja viittaa Sitran tulevaisuusselvitykseen , jonka mukaan yhä useamman koti voi olla sekä kaupungissa että maalla.

Etätyö lisääntyy edelleen, kotimaan matkailu sekä bio- ja kiertotalous luovat uusia työ- ja yrittämismahdollisuuksia koko maahan. Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn mukaan lähes miljoona suomalaista haluaisi muuttaa maalle.

Kurvisen mukaan muu Suomi ei pärjää ilman Helsinkiä ja muita isoimpia kaupunkeja. Sama pätee toisinpäin.

– Aluepoliittinen sopimus mahdollistaisi uusien ratkaisujen hakemisen myös niihin ongelmiin, joita isoimpien kaupunkien vallanpitäjät ovat olleet kykenemättömiä ratkaisemaan ja joista tavalliset ihmiset nyt kärsivät arjessaan. Näitä ovat esimerkiksi asumisen hinta, kaupunginosien välinen eriarvoistuminen ja pitkät jonot palveluihin. 

Toimiva, turvallinen arki kuuluu Kurvisen mukaan jokaiselle suomalaiselle.

– Suomi on isojen muutosten edessä. Hallitsemattomana kehitys ei ole helsinkiläisen eikä lappilaisen etu. Siksi voimavarat olisi nyt yhdessä laitettava muutoksista selviämiseen niin, että Suomi pysyy mahdollisimman ehyenä ja että ihmisillä on toivon näköaloja kotipaikasta riippumatta.