Keskustan Kurvinen perää kehysriihestä ratkaisuja kuntien ahdinkoon – “tehtävien ja rahoituksen välille on muodostunut ammottava aukko“

Talous

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen pitää välttämättömänä, että hallitus keskittyy kehysriihessään etsimään ratkaisuja kuntien kurjaan taloustilanteeseen.

– Kuntatalouden tilanne on huolestuttavasti heikentynyt. Äskettäin julkaistut ennakkotiedot kuntien ja kaupunkien viime vuoden tilinpäätöksistä osoittavat tilanteen kärjistyvän, Kurvinen varoittaa.

Hän huomauttaa, ettei kyse ole vain pienten kuntien ahdingosta – käytännössä kaikki manner-Suomen kunnat ja kaupungit ovat ajautumassa entistä syvempiin taloudellisiin ongelmiin. Vain Helsingin tilanne on parempi.

Kurvinen näkee, että epäsuotuisa kehitys johtuu sosiaali- ja terveysuudistuksen viivästymisestä sekä kunnille ja kaupungeille sälytetyistä uusista velvoitteista.

– Kuntien tehtävien ja rahoituksen välille on kuin varkain muodostunut ammottava aukko.  Myös Suomen heikolla ikärakenteella on vaikutusta kuntien talousahdinkoon.

Kurvisen mukaan kaikki puolueet joutuvat nyt katsomaan peiliin.

Hänestä ratkaisuja on haettava yhdessä.

– Ihmisten peruspalvelut on turvattava tasa-arvoisesti jokaiselle suomalaiselle kautta maan. Tähän velvoittaa jo maamme perustuslaki.

Julkisuudessa väläyteltyjä niin sanottuja kevytkuntia sekä kuntaliitoksia Kurvinen pitää vain aikaa vievinä näennäisratkaisuina, jotka eivät poista kuntien velvoitteiden ja rahoituksen välistä kuilua.