Keskustan Kosonen paheksuu kokoomusedustajien irtiottoja Soinin luottamusäänestyksen alla: ”Vapaamatkustajat luottavat, että me kannamme vastuun”

”Tympeää ja vastenmielistä” – ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestys turhauttaa keskustan kansanedustajia
Epäluottamusäänestys

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) epäluottamusäänestyksessä ei oteta kantaa naisten oikeuksiin, vaan äänestetään hallituksen luottamuksesta, vaikka oppositio muuta väittääkin, kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) näkee.

Kosonen korostaa, ettei hyväksy Soinin osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana Kanadassa.

– Ministeri on aina ministeri, kellonajasta riippumatta, kansanedustaja huomauttaa.

Kosonen paheksuu hallituskumppani kokoomuksen riveistä kantautuneita tietoja, joiden mukaan kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén eivät tukisi Soini epäluottamusäänestyksessä.

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) puolestaan vaatii Soinia myöntämään selkeäsanaisesti toimineensa ministerin arvolle sopimattomalla tavalla.

– Jos huomisessa äänestyksessä on kyse henkilökohtaisesta vakaumuksesta, on selvää, että jokainen edustaja saa siinä tapauksessa äänestää omatuntonsa mukaan ryhmäpäätösten sijaan, Vikman linjaa Twitterissä.

Kososen mukaan keskustan rivit ovat äänestyksessä suorassa, sillä kyse on hallituksen luottamuksesta.

– Kyllä nämä (kokoomuksen) vapaamatkustajat ihmetyttävät minua. He luottavat siihen, että me kannamme vastuun. En pidä vapaamatkustelijoiden puuhastelua eettisenä toimintana.

Onhan tässä hieman ihmisjahdin makua.

Antti Kurvinen (kesk.)

Kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) kuvailee eduskuntaryhmänsä tunnelmia tympeiksi.

– Soini toimi hölmösti ja epäviisaasti osallistuessaan abortinvasteiseen tilaisuuteen. Ulkoministeri ei ole koskaan yksityishenkilö.

Siniset ovat ilmoittaneet, että Soinin tukeminen luottamusäänestyksessä on hallituskysymys.

Kurvinen näkeekin, että Soinin kaatuminen kaataisi todennäköisesti samalla koko hallituksen.

– Keskustalaisesta näkökulmasta tämä on kauhean turha ja jotenkin vastenmielinen kokonaisuus. Onhan tässä hieman ihmisjahdin makua, kansanedustaja pohtii.

Kurvinen pitää Suomen ulkopolitiikan linjausta naisten oikeuksien tukemisesta hyvänä, eikä jaa Soinin aborttinäkemyksiä.

– Hallituksen kaataminen ei kuitenkaan ole nyt järkevää, koska meillä on esimerkiksi sote- ja maakuntauudistus kesken.

Keskustan Aila Paloniemi toivoo, ettei kohu ole vahingoittanut Suomen imagoa kansainvälisillä areenoilla.

– Juuri naisten ja tyttöjen asema on tärkeällä sijalla meidän kehityspolitiikassamme. On vaikea hyväksyä, että ulkopolitiikkamme keulakuvan toimia.

Kansanedustajan mukaan olisi olennaista erottaa Soinin henkilökohtainen mielipide ja ministeri-instituutio toisistaan, vaikka ne pääsevät helposti sekoittumaan.

– Keskustan eduskuntaryhmä suhtautuu äänestykseen hyvin käytännönläheisesti. Äänestämmme tietysti hallituksen puolesta.

Kansanedustaja Pertti Hakanen peräänkuuluttaa pelisääntökeskustelun tarvetta hallituksen sisällä.

– Monelle keskustalaiselle Soinin kanta on vaikea pala. Ihmisellä pitää kuitenkin olla kaikissa tehtävissä mahdollisuus henkilökohtaisiin mielipiteisiin. Tällä kertaa oli ikävää, että ministeri oli virkamatkalla edustamassa Suomea.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) on vahvistanut, että puolueen kansanedustajat äänestävät yksimielisesti hallituksen luottamuksen puolesta.

Juttua täydennetty Antti Kaikkosen ilmoituksen osalta klo: 16:30, 20.9.2018.