Keskustan Könttä komppaa EK:n Häkämiestä Suomen Kotidatan ay-riidassa – oudoksuu demariministerin selityksiä

Työmarkkinat

Keskustan kansanedustaja Joona Könttä ottaa kantaa Suomen Kotidatan ja Ammattiliitto Pron väliseen kiistaan.

Hänestä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies on oikeassa vaatiessaan työministeri Tuula Haataiselta (sd.) toimia tilanteen rauhoittamiseksi.

Häkämies julkaisi torstaina avoimen kirjeen, jossa hän pyysi Haataista vetoamaan julkisesti riidan lopettamiseksi.

Haatainen vastasi EK-johtajalle, että hallitusohjelmassa ei ole mainintaa työtaisteluihin liittyvän lainsäädännön muuttamisesta.

Ministeri esitti Häkämiehelle lähettämässään kirjeessä toiveen, että työmarkkinajärjestöt ensisijaisesti itse keskustelevat mahdollisista muutostarpeista.

Keskustan Könttä ymmärtää Häkämiehen vaatimuksia.

Haataisen vastauksia kansanedustaja puolestaan pitää liian ylimalkaisina.

– On erikoista toimintaa ammattiliitto Pro:lta jatkaa työrauhan häirintää Suomen Kotidatassa – työtuomioistuimen päätöksestä huolimatta. On myös harmillista, että ministeri jättää asian avoimeksi, vaikka hän aivan oikein on aiemmin käyttänyt valtaansa työntekijöiden olosuhteiden parantamiseksi, Könttä kirjoittaa tiedotteessaan.

Köntälle ei riitä Haataisen toteamus siitä, ettei aiheesta ole mainintaa hallitusohjelmassa.

– Mielestäni kysymys työmarkkinoiden sujuvasta toiminnasta on niin keskeinen, että myös hallituksen on sitä edistettävä. Olisi outoa olla tekemättä selvälle epäkohdalle mitään ja olla puuttumatta, koska ”hallitusohjelmassa ei ole mainintaa”.

Keskustaedustaja kertookin jättäneensä Haataiselle kirjallisen kysymyksen siitä.

Könttä haluaa vastauksen siihen, miten hallitus tukee työmarkkinoiden pelisääntöjen uudistamista sellaiseksi, että työmarkkinoiden sujuva toiminta voidaan turvata.